Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на проф. Реса Колева

3
Снимка: личен архив

На 29 декември 2020 г. от този свят си отиде известната камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева. Много наши слушатели си спомнят многобройните концерти, които тя изнасяше из цяла България, нейното дело като успешен педагог, подготвил десетки певци, които се изявяват днес не само на нашите оперни сцени, но и по света. Достатъчно е да спомена имената на Веселина Кацарова, Светла Василева - познати на всички любители на операта; проф. Генко Гешев - днес преподавател  в Питсбърг, САЩ, и ръководител в Международната оперна академия в Болоня, известен с майсторските си класове в много страни; също така певци като Офелия Христова, Арсени Арсов, Мария Цветкова и др. Приносът на Реса Колева за развитието на нашето вокално изпълнителско изкуство е значителен.

Тя е родена на 12 юни 1934 г. в Инсбрук, Австрия, където работи нейният баща. Завършва средното си образование във Велико Търново - специалност „Архитектура“ в Строителния техникум. След установяването си в София тя работи в щатния хор на Музикалната академия. Много общителна, но и пряма, точна, респектираща. Завършва вокалния клас на проф. Цветана Дякович, след това специализира в Москва при проф. Оксана Свешникова, в Букурещ при Арта Флореску и Емилия Петреску, и в Лайпциг при Ева Флайшер. От 1964 до 1967 г. е асистентка на проф. Дякович, а след това и преподавател по вокална постановка в Академията. През 1974 г. Реса Колева става доцент, а от 1987-а е професор. Била е декан на Вокалния факултет в Музикалната академия в продължение на шест години. Между 2000 и 2002 г. е гост-професор в университета „Мукогава“ в Осака, Япония.

Като преподавател проф. Реса Колева се ползва с международна известност - поканена е на Първия световен конгрес на вокалните педагози и учители в Страсбург, където изнася открит урок по вокална техника със своята студенка Веселина Кацарова - тогава трети курс в Академията. Изнася курсове в Корея, в Япония, също и у нас - с японски певци, канена е в журитата на различни международни конкурси в Япония, Грузия, Германия. Опитът от работата си тя споделя в няколко книги: „Соловите песни на Черкин“, “Основни проблеми в работата на вокалния педагог“, "Българската вокална школа" и др.

Реса Колева е много добра камерна певица с голям репертоар, обхващащ вокална музика от 17. век до наши дни. Особено внимание отделя на песните на българските композитори - много често тя е първата им изпълнителка, а много от тези песни са записа за БНР и Балкантон. Въпреки че има подготвени редица мецосопранови роли от опери, тя предпочита да се отдаде на камерната музика. Пяла е оперна роля само веднъж - в „Алберт Херинг“ от Бритън. Колева е първата изпълнителка на мецосопрановата партия в "Стабат матер" от Перголези през 1965 г., а интерпретацията й на арии от кантатите на Бах прави впечатление и от 1982 г. тя е приета за член на Баховото дружество в Лайпциг. Гостувала е с рецитали в Австрия, Нидерландия, бивша Югославия, Германия, Куба, Япония, Русия, Чехия, Полша.

Тъжно е, когато се разделяме завинаги с такива стойностни хора, но се надявам, че споменът за тях и тяхното дело ще остане завинаги в нас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна