Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия потвърди за забавяне на доставките на ваксината на "Пфайзер" с 3 до 4 седмици

Компанията е уверила шефа на ЕК, че договорените дози за януари-март ще бъдат доставени през първото тримесечие

Доставките на коронавирусната ваксина на компаниите Pfizer и BioNTech за Европа ще се забавят с три до четири седмици, съобщи германското правителство в петък след подобно съобщение по-рано днес и от страна на Норвегия.

Според компанията "Пайзер" (Pfizer), тя се нуждае от повече време, за да подобри производствените си възможности поради масовото търсене на нейната Covid ваксина, разработена съвместно с биотехнологичната немска компания BioNTech.

По-рано в петък директорът на Националния институт по обществено здравеопазване на Норвегия, отговарящ за превенцията и контрола на инфекциите - Гейр Букхолм заяви, че от следващата седмица броят на доставките на ваксини на Pfizer ще бъде намален в сравнение с първоначалните оценки.

Междувременно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен коментира информацията за закъснение на доставките на ваксината на "Пфайзер", но посочи, че от компанията са я уверили, че всички гарантирани дози през първото тримесечие ще бъдат доставени до неговия край.

"Подобно на мнозина от вас днес научиха новината, че "Пфайзер" обяви закъснения в доставките на Covid ваксината. Веднага се обадих на изпълнителния директор на Pfizer и той обясни, че има забавяне в производството през следващите седмици, но ме увери, че всички гарантирани дози за периода януари - март ще бъде доставено през първото тримесечие. Той лично е ангажиран по случая за намаляване на периода на забавяне и за да се увери, че изоставането ще бъде наваксано възможно най-скоро", посочи Фон дер Лайен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна