Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ерих Корнголд – безспорен феномен в музикалната история

Ерих Корнголд
Снимка: classicalmpr.org

Обявен от Густав Малер за дете-чудо, Ерих Корнголд усвоява тънкостите на музиката с помощта на Александър Цемлински. Талантът на Корнголд е безспорен и много големи музиканти от 20 век стават първи изпълнители на композициите му. Сред тях са инструменталистите Артур Шнабел, Карл Флеш, Яша Хайфец, Паул Витгенщайн, също диригентите Артур Никиш и Феликс фон Вайнгартнер.

Композитор, диригент и аранжор, Корнголд бързо трупа опит в музикално-сценичните жанрове. Отделя голямо внимание на творчеството на Йохан Щраус-син, като преаранжира и прави нови постановки на неговите оперети. С работата си в театъра предизвиква интереса на режисьора Макс Райнхард, който насочва таланта на Корнголд към Холивуд и създаването на музика за филми. За дълъг период от време Корнголд е познат като „филмов композитор“. Приносът му в тази сфера е голям, но той никога не престава да композира в т.нар. „сериозни жанрове“.

На 17 януари от 22 часа в „Музикалната вечер“, посветена на творчеството на Ерих Корнголд, ще прозвучат Концерт за цигулка, Симфония във Фа диез мажор, откъси от „Бебешка серенада“ и балета „Снежният човек“, както и най-ранният вокален цикъл на композитора „Както Бог и татко искат“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.