Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгресът на ХДС избира наследник на Меркел

Претендентите за лидер на ХДС - Норберт Рютген (вляво), Армин Лашет (в центъра) и Фридрих Мерц.
Снимка: БТА

В Германия днес започва конгресът на управляващия Християндемократически съюз (ХДС), на който трябва да бъде избран наследник на Ангела Меркел.

Канцлерката се отказа от председателския пост в партията си през 2018 година, за да отвори път на нови политици. Тя самата планира да излезе от политиката след изборите за парламент през септември.

Трима са кандидатите, между които днес и утре членовете на ХДС ще избират. Кой от тях ще оглави партията и ще има шанс да бъде посочен за кандидат за канцлер на консерваторите, ще стане ясно утре.

Конгресът се наблюдава с голям интерес не само заради политическото си значение, а и защото за първи път ще ХДС ще проведе избори онлайн.

За председателското място се състезават старият съперник на Меркел, икономическият експерт и представител на по-консервативното крило в партията Фридрих Мерц, премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия и поддръжник на политиката на Меркел Армин Лашет и бившият министър на околната среда Норберт Рютген.

Тримата ще представят програмите си пред камерите в телевизионно студио в Берлин, докато участниците в конгреса - по традиция 1001 избиратели, ще гледат представянето им у дома си на компютъра.

Прогноза кой ще спечели изборите е трудно да се направи, смята се, че ще има балотаж, тъй като никой няма да прескочи бариерата от 50%, за да бъде избран още при първото гласуване.

Днес пред партията ще говорят канцлера Ангела Меркел, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, сегашната председателка на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, както и генералният секретар на партията Паул Цимяк.

Гласуването ще започне утре в 9,30 часа и чак след него ще стане ясно кой ще поведе консерваторите след ерата Меркел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна