Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армин Лашет е новият председател на германския ХДС

| обновено на 16.01.21 в 18:02
Армин Лашет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Армин Лашет беше избран за председател на германския Християндемократически съюз след балотаж срещу Фридрих Мерц, съобщиха информационните агенции.

За Лашет гласуваха 521 от участващите 1001 делегати в първия дигитален конгрес на партията срещу 466 за съперника му. 

Лашет (59 г.) е министър-председател на провинция Северен Рейн- Вестфалия и много вероятно той да наследи на поста канцлерката Ангела Меркел, когато тя се оттегли след следващите парламентарни избори през септември.

„Искам да направя всичко, така че следващия канцлер в резултат на федералните избори да бъде от съюза ХДС/ХСС“, обяви Лашет след избирането си за лидер на ХДС. 

За председателското място се състезаваха старият съперник на Меркел - икономическият експерт и представител на по-консервативното крило в партията Фридрих Мерц, премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия и поддръжник на политиката на Меркел Армин Лашет и бившият министър на околната среда Норберт Рютген.

Дотук се стигна след като преди почти година настоящата лидерка на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер изненадващо обяви, че се оттегля от поста си и се отказва и от кандидатурата си за канцлер на следващите избори. Тя остава обаче министър на отбраната.

Стъпката си тя обясни с това, че за нея за кандидат-канцлер на партията трябва да бъде издигнат нейният лидер, а тъй като тя не се стреми към канцлерския пост, се налага да се откаже и от председателството на ХДС.

Заклет европеец и защитник на мултикултурализма - така световните агенции описват Армин Лашет, а изборът му обещава да продължи наложения от Ангела Меркел центристки курс на християндемократите. Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия стана известен у нас през лятото, когато обвини българите, че са донесли заразата с коронавирус.

Известен е като умерен политик и прагматик.

Роден е в спа курорта Аахен до границата на Германия с Белгия и Нидерландия. Голям фен е на кралят на франките Карл Велики - център на неговата империя е бил град Аахен, а той е известен с обединяването на Европа.

Семейството на Лашет дори твърди, че са наследници по пряка роднинска връзка с Карл Велики.

Съпругата му е от френско говорящата Валония, имат три деца.

Лашет учи право и политология в Мюнхен и Бон, работил е като журналист в баварски радиостанции и телевизията и като редактор на католически вестник.

Влиза в Бундестага през 94-а година и в Европарламента през 99-а. Застава начело на християндемократите в Северен Рейн-Вестфалия през 2012-а и премиер на провинцията от 2017-а.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени