Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кай Хафез: Който иска да пребори популизма, трябва да пребори расизма и ислямофобията

Тръмп и неговият тръмпизъм не биха имали шанс като самостоятелно движение, смята той

Снимка: БГНЕС

„Техният свят рухва, нашият се строи.” Така съветник на Марин Льо Пен коментира изборната победа на Доналд Тръмп преди четири години. Един бърз поглед върху рейтинга на популистите и крайната десница показва, че се намират в отстъпление. В Австрия, от управляваща, „Партията на свободата“ се срина до едва една трета от гласовете, които имаше във вихъра на бежанската криза. „Алтернатива за Германия“ е разкъсана от вътрешни борби и също губи доверие. В Италия, рейтингът на „Лига“ също пада, но оттеглената подкрепа за Матео Салвини прелива към по-радикални формации, като „Братя на Италия“, която е смятана дори за фашизоидна партия.

Дали обаче това не е само затишие пред буря? Състоянието на популистите след провала на най-влиятелния популист, Доналд Тръмп, коментира техният изследовател от университета в Ерфурт - проф. Кай Хафез.

"В момента позициите им са отслабени - както в Европа, така и в Съединените щати и Латинска Америка. Тръмп, Болсонаро, Джонсън - всички в момента страдат от загуба на доверие, и всички знаем, защо: Защото влезли във властта, популистите не са в състояние да решават проблеми. Не се справят нито с климатичните проблеми, нито с пандемията. Те са водачи на нерационални политически движения, които се противопоставиха на научните доказателства, и това им се отрази негативно.

В същото време не бива да пренебрегваме факта, че структурните фактори, довели до появата на популистките движения, не са изчезнали. Западните общества не са се променили от днес за утре, само защото Доналд Тръмп е загубил изборите в САЩ. В нашите общества все още широко разпространени са расизмът, хипернационализмът, все още имаме социални конфликти и неравенства, които дават хляб на този тип политици".

След броени дни изтича за сега единственият, но пък бурен президентски мандат на Доналд Тръмп, когото мнозина наричат "лидер на популисткия интернационал". Какво означава това за неговите привърженици в Европа, като унгарския премиер Виктор Орбан и неформалния полски лидер Ярослав Качински?

"Популистите и крайната десница в момента са дезориентирани, дори обезглавени, защото Тръмп наистина беше галионската фигура на техния популистки кораб, пътеводната звезда на Болсонаро и Орбан. А Тръмп се провали и се превърна, бих казал, в посмешище.

Всеки политолог ще Ви каже, че пандемията е звезден час за всеки управляващ. В този смисъл е учудващо, че американският президент не съумя да превърне тази криза в свой коз за изборите. Обикновено е достатъчно, президентът да се изправи и да каже: „Аз управлявам и ще разреша тази криза.“ Обикновено в такава ситуация е много трудно да загубиш избори. Но Тръмп успя. Затова твърдя, че провалът му е грандиозен, но в същото време показва, колко ирационални са популистите.

Популистите по света са смутени от този резултат и от провала на Тръмп. Унгарският премиер Орбан открито заложи на негов втори мандат. Бразилският президент също. Но нека не се заблуждаваме - проблемите, довели тези хора на власт, не са разрешени.

Западните общества не бяха подготвени за възхода на крайнодесните. Трябва да заздравим демокрацията. Или с други думи, либералите в нашето общество трябва да са готови да влязат в битка за опазване на демокрацията. Пример за това е поведението на Нанси Пелоси, лидера на демократите в американския конгрес. Тя заложи на правото - когато се нарушават законите, трябва да следва наказание. Това се отнася не само до употребата на физическа сила, както видяхме преди седмица срещу Капитолия, но и до употребата на вербална сила.

Консерваторите също трябва да си напишат домашното. Защото консерваторите в момента са изпаднали в криза. Най-ярък пример, разбира се, са републиканците в Съединените щати, които се отвориха за фашизоидни послания. Това не бива да се толерира. Нещо повече - те трябва ясно да се разграничат от крайната десница. Това важи и за консерваторите в Европа. Само така крайнодесните ще останат капсулирано малцинство без особена политическа тежест".

Имунизирани ли сме срещу тези настроения, проф. Хафез? В момента популистите са в отстъпление, защото техните основни теми - миграцията и ислямисткият тероризъм - днес не са водеща тема в политическия дебат. Но скоро икономическите несгоди в следствие на пандемията и рецесията ще са на дневен ред.

"Имунитет е правилната дума. Точно това имам предвид. Който иска да пребори популизма, трябва да пребори расизма и ислямофобията. Налага се непрекъснато да си повтаряме, че не всички мюсюлмани са терористи. И не всички мюсюлмани са врагове на демокрацията. Просто трябва да се имунизираме срещу обратното твърдение.

Европа е люлка на демокрацията, но така и не успяхме да се преборим с расизма. В Съединените щати отиващият си президент си служи непрекъснато със заемки от времето на робството в опит да наложи диктат на бялата раса.

В същото време трябва да внимаваме, социалната ножица да не се отвори прекалено много. Младите хора ще пострадат много от пандемията. Европа трябва да внимава, защото й предстоят големи демографски изпитания. Тя е застаряващ континент, а навсякъде другаде по света населението расте. Така че трябва да изоставим рецептите на национализма от 19-ти век и да се фокусираме върху бъдещето си".

Една от основните характеристики на популистите е евроскептицизмът. Всяка пандемия предизвиква миграция. А в момента ЕС е под сериозен обстрел заради бавната ваксинацията, което неминуемо води до политическа несигурност. Това не е ли вятър в платната им?

"Да, но от друга страна виждате, какво се случва във Великобритания. Брекзит носи единствено икономически проблеми. В същото време ЕС наистина се постара да намери финансов отговор на очакваните икономически затруднения в следствие и в хода на пандемията. Популистите ще се опитат, разбира се, да използват темата, но имам усещането, че тя се изтърка, поне в Германия. Всъщност, именно Брекзит се оказа добър урок и добро лекарство срещу евроскептицизма. Джонсън и неговите последователи живяха в заблудата, че ще постоят пост-европейска империя на благоденствието, но вече знаят, че това няма как да се случи.

Европейските популисти общо взето се разделиха с антиевропейското говорене. Със сигурност това важи за „Алтернатива за Германия“, но и за други партии в Европа. Така че от всичките им „козове“ остават расизмът и ислямофобията, но се съмнявам, че това е достатъчно, за да бъдат важни политически партии.

Аз съм оптимистично настроен, защото провалът на Доналд Тръмп и последиците от Брекзит във Великобритания са провал за всички популисти. Но Вие сте напълно права - задаващата се рецесия и икономическа криза ще донесат известен подем за популистите. От друга страна, държавите са сравнително адекватно подготвени. Навсякъде държавата влиза като основен играч за спасяването на икономиката".

Започнахме разговора с изборната загуба на Доналд Тръмп, нека така завършим. Отвсякъде чуваме: „Тръмп го няма, но тръмпизмът е жив“. Не толкова сред политиците, колкото сред хората. Колко жив е тръмпизмът?

"Точно това имам предвид с „криза на консерваторите“. Републиканците в Америка трябва да се отърсят от Тръмп и тръмпизма. Тръмпизмът успя да влезе в Белия дом само защото Републиканската партия, като една от двете основни партии в Америка, го насърчаваше. Тази партия допусна и позволи на един президент пет години да разпространява лъжи. Така че е крайно време, републиканците да се отрекат от Тръмп и мисля, че в момента се случва точно това.

Според мен Тръмп и неговият тръмпизъм не биха имали шанс като самостоятелно движение. Неговите сподвижници твърдят, естествено, че могат да се отделят от републиканците и да заживеят собствен живот, но аз не смятам, че е възможно. Отговорността е в ръцете на републиканците и мисля, че сме много близо до раздялата им с Тръмп.

Трябва да кажа, че на финалната права Тръмп се оказа не достатъчно интелигентен, за да спечели втори мандат. Той сам се спъна. А щурмът срещу Капитолия просто преля чашата".

А ако се появи интелигентен тръмпист с амбиции за Белия дом?

"Интелигентност и тръмпизъм? Те взаимно се изключват!".

Интервюто на Весела Владкова с проф. Кай Хафез в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!