Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ехото от щурма срещу Капитолия и други теми от седмицата

Националната гвардия охранява Капитолия във Вашингтон, 15 януари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Ще тръгнем и аз ще дойда с вас. Ще се разходим до Капитолия.“

Тези думи, които Доналд Тръмп изрече пред тълпата преди щурма на американския Конгрес, сблъсъците и смъртта на петима души, определиха хода на политическия живот в Америка и през тази седмица, а някои се опасяват, че ще засенчат изобщо управлението на наследника на Тръмп.

За тези думи демократите настояха за импийчмънт - втори за този президент след декември 2019 година, когато бе съден за упражняване на натиск върху Украйна да очерни Джо Байдън. Този път обвинението не бе за злоупотреба с власт, за „подстрекаване към бунт“.

След като вицепрезидентът Майк Пенс отказа да отстрани незабавно Тръмп на основание на 25-ата поправка от Конституцията, в сряда в Камарата на представителите лидерката на демократите Нанси Пелоси изложи тезата им за импийчмънт:

„Изпитахме върху себе си метеж, който накърни святостта на нашия Капитолий и се опита да измени волята на американския народ. Знаем, че президентът на Съединените щати предизвика този метеж - този въоръжен бунт срещу нашата страна. Той трябва да си иде! Той е недвусмислена и непосредствена заплаха за страната, която всички обичаме.“

Повечето републиканци се противопоставиха на тази теза. Някои с аргумента, че на Америка по-хубаво нещо от Тръмп не ѝ се е случвало, други, като Джейсън Смит от Мисури, с предупреждение за опасното разделение между противниците и привържениците на президента:

„Този импийчмънт е безогледен. Така само ще разпалим омразата още повече от преди. Послушайте съвестта си! Поставете хората преди политиката. Обединете страната!“

Резултатът от дебата бе, че Камарата гласува за импийчмънт. Към демократите се присъединиха 10-ма републиканци.

Черни рекорди, все повече локдауни и бавно набираща скорост ваксинация - това, в едно изречение, е равносметката на фронта срещу заразата за изминалите седем дни.

Остри правителствени кризи настъпиха в три държави от Евросъюза тази седмица – Нидерландия, Естония и Италия.

Подробности за най-важните международни теми от седмицата – в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!