Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ричард Кремър: Импийчмънтът е като намордник за Тръмп

Колкото по-дълго Сенатът отлага обсъждането на импийчмънта, толкова повече гневът на американците ще отслабва

Снимка: БТА

Над половината от американците и всеки осми републиканец смята, че президентът Доналд Тръмп трябва да бъде съден за щурма на Капитолия на 6 януари. Петима души загинаха тогава. Въпреки това Тръмп продължава да има твърда подкрепа от републиканците за фалшивите му твърдения за президентския вот през ноември.

В последната седмица от мандата си Тръмп успя да влезе в историята и с това, че е първият американски президент с два импийчмънта. След такова политическо фиаско трудно някой отвъд океана може да си представи как Тръмп възкръсва като феникс и се завръща отново в голямата политическа игра. Отворен остава обаче въпросът, дали с Тръмп си отива и тръмпизмът. Политическият спектакъл във Вашингтон се разиграва дни преди Джо Байдън да встъпи в длъжност и заплашва да сложи прът в колелата на новата администрация. 

Какви са тънките сметки на политиците от двете страни на политическия спектър - демократи и републиканци, кои са печелившите стратегии в момента и има ли сребърен куршум, който да излекува американското общество от ерата Тръмп? Тоня Димитрова разговаря с президента на Алианса ЕС-САЩ Ричард Кремър:

Много хора се питат защо е необходим този импийчмънт на Доналд Тръмп - той така или иначе си тръгва, остават само няколко дни до края на мандата му?

"Тези, които смятат, че е необходим, вярват, че така ще бъде даде ясен сигнал какво се случва, когато едно крило на властта се опитва да установи контрол върху другото. Толкова много негодувание има в момента от двете страни на политическия спектър! И това се дължи на факта, че президентът наистина подтикна една тълпа, която се опита да попречи на Конгреса да гласува изборните резултати. И ако това не е опит на изпълнителната власт да установи контрол върху законодателната - тогава не знам какво е. Това е голямата причина за този импийчмънт.

Но неотдавна бях в Аризона - традиционно републикански щат, и това, което успях да установя в разговор с мои роднини, които са гласували за президента Тръмп - е, че те са гневни, яростни. До такава степен, че не искат да коментират случилото се. И много американци, които са републиканци, смятат, че беше пресечена червена линия". 

ЕПА/БГНЕС

  Споменахте привържениците на Доналд Тръмп - проучванията показват, че много от тях продължават да вярват в него, убедени са, че изборите са били откраднати. С този импийчмънт може би Тръмп като политическа фигура беше убит, но убит ли е и тръмпизмът?

"Има много влиятелни хора, които са заинтересовани Републиканската партия да си върне Белия дом през 2024 година, защото са изплашени до смърт как би изглеждало едно управление начело с Камала Харис. Тези хора обаче вярват, че ако президентът Тръмп остане във фокуса на общественото внимание през следващите 3-4 години и успее да си осигури номинация за президент, ще съсипе напълно партията.

Това е само теория, но най-вероятно някои сенатори и конгресмени са убедени, че импийчмънтът е най-бързият начин да го разкарат от сцената, ако въобще могат да понесат политическото бреме от това. Но може би пък и прекалено много мисля за стратегии.

А за тръмпизма и дали това е краят му - не мисля. Има такъв култ към личността на Тръмп, че би било трудно да бъде заличен скоро. Освен това няма политик, който да е показал, че може да влезе в ролята на Тръмп, да установи връзка с неговите привърженици и да каже - аз ви познавам и знам какво ви тревожи. 

А що се отнася до статуквото във Вашингтон - мисля, че ролята на Тръмп в консервативната общност ще зависи от това какво ефирно време му дава "Фокс нюз". Тази телевизия може да реши, че тръгва в друга посока, иска нови истории, нови дискусии, нови политически личности. Но пък могат да решат и да продължат да го отразяват. Тогава Тръмп ще има присъствие дори и да е извън Белия дом".

Още Джо Байдън дори не е встъпил в длъжност, а американските медии вече правят предположения кои републиканци ще се кандидатират през 2024 година - спряга се името на Майк Пенс, на Тед Круз… А много републиканци бързат да се дистанцират от Тръмп. Изглежда като, че ли републиканците са на кръстопът - ще продължат ли с философията и доктрината, представена от него или ще направят завой в политиките си?

"Не мисля, че има потенциален републикански кандидат, който да заложи на философията на Тръмп и да очаква, че това ще е печеливш залог. Резултатът от последните президентски избори показа именно това - в много щати републиканците, които не гласуваха за Тръмп, обърнаха гръб на своята партия именно, защото искат различен кандидат.

По моя оценка, техният кандидат трябва да е олекотен вариант на Тръмп - човек, който го е подкрепял, но не е бил толкова шумен или пък не е подкрепял публично най-спорните президентски политики. 

Сенатор Том Котън от Арканзас според мен показа точно това - ако погледнем как е гласувал през годините - той просто се опитва да оцелее в едно политическо минно поле. Същото важи за Марко Рубио от Флорида - щат, който ясно подкрепи президента Тръмп, поне републиканците там. А сенатор Рубио е подкрепян именно от привържениците на Тръмп. 

Тези хора оставят следа, но едва ли печелившата формула за тях ще е да минат на следващо ниво на тръмпизма. Само Тръмп може да го направи. А и към този момент американските гласоподаватели не показват, че са особено ентусиазирани от подобна перспектива, с изключение на твърдото ядро привърженици на Тръмп".

Сега погледът е насочен към Сената, който няма да се събере преди 19 януари. Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси не обяви, кога ще внесе обвиненията срещу Тръмп в Сената. Защо не бърза тя и какво очаквате да се случи?

"Мисля, че не се бърза, защото лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл показа, че ще остане твърд и че процесът за импийчмънт няма да започне преди церемонията по встъпване в длъжност на новия президент. Иначе съм уверен, че Нанси Пелоси предпочита да изпрати обвиненията по-скоро. 

Това, което Макконъл се опитва да постигне, е политически много проницателно. Ако президентът реши в оставащото си време в Белия дом да активира своите привърженици с цел да се задържи на власт, Макконъл може веднага да свика Сената извънредно и да даде начало на процеса за импийчмънт. Сложно би било и логистически трудно осъществимо, но важното е, че той може да дръпне спусъка, така да се каже. И всъщност това е като намордник за Тръмп - да му пречи да се изкушава повече да смята, че не е загубил изборите". 

Вицепрезидентът Майк Пенс и председателят на Камарата на  представителите на американския конгрес Нанси Пелоси на окончателното удостоверяване на гласовете на избирателната колегия.

А очаквате ли Сенатът да гласува срещу Доналд Тръмп?

"Прагът е много висок - трябват 67 гласа от общо 100. Прогнозата ми е, че най-много шестима, или дори петима, сенатори републиканци ще гласуват "за" импийчмънт. Остават още доста до 67. Но не е невъзможно. Важно е да се подчертае, че Мич Макконъл обяви публично, че още не е решил как ще гласува.

Ако той реши да даде вот против Тръмп, това ще насърчи и много други републиканци да постъпят по същия начин и евентуално след това да подкрепят блокиране на бъдеща нова президентска кандидатура на Тръмп. Ако за импийчмънт на президента гласуват две трети от сенаторите, може да последва дебат и вот за забрана той да заема какъвто и да е държавен пост занапред. За това вече ще е необходимо само обикновено мнозинство". 

Вотът в Сената ще се случва още в самото начало на мандата на Джо Байдън, а знаем, че първите 100 дни са изключително важни - няма ли това да попречи на гласуването на номинациите за членове на кабинета му, мерките срещу Ковид и за икономическо възстановяване?

"Да, импийчмънтът може да е пречка. Иска ми се да вярвам, че по-трезвите умове сред републиканците в Сената осъзнават, че няма да си направят услуга, ако продължават да поддържатдеструктивната тактика на президента Тръмп при постепенното му сбогуване с поста. 

Американското общество няма да гледа с добро око на републиканците, ако се опитват да попречат на новия президент да свърши това, заради което е избран - да намери отговор на причинените от КОВИД икономически проблеми и на самата пандемия". 

Създава ли импийчмънта разделение повече, отколкото да помага на американското общество?

"Колкото по-дълго Сенатът отлага обсъждането на импийчмънта, толкова повече гневът, който американците изпитват сега, ще отслабва. В момента повечето смятат, че действията на Доналд Тръмп от миналата седмица са достатъчни, за да бъде подложен той на импийчмънт. Емоционалният шок и гневът ще намалеят обаче с времето и тогава процесът в Сената ще има разединяващ ефект върху обществото".

В сряда Джо Байдън встъпва в длъжност - мотото на церемонията на Капитолия е „Обединена Америка“ - какво искат да чуят американците от новия президент?

"Байдън има предимството на своята лична история - идва от нищото, роден в Скрантън, Пенсилвания, не е от семейство с привилегии, неговият житейски път докосва американците.

Каквото и да каже на 20 януари, то ще е водещото за американците. Голяма част от битката се печели с това, което си като личност преди да застанеш пред микрофона. И смятам, че той спечели, защото повечето американци го усещат като човек, с когото могат да се свържат, на когото могат да се доверят. 

Разбира се, това не отговаря изцяло на въпроса ви, но просто не зная кое ще е сребърният куршум - какво би могъл да каже, което изведнъж да започне да лекува раните. Новоизбраният президент трябва да се съсредоточи върху търсенето на решения на кризите, с които се сблъскваме, вместо да преследва амбициозен дневен ред да промени Америка социално и икономически. Това може да стане и по-късно.

Всичко опира до въпроса дали Байдън ще има достатъчно търпение и дали ще има възможност да контролира прогресивното крило на демократите и да им каже - вижте имаме по-големи проблеми за решаване в момента от премахването на субсидиите в енергетиката. Ако успее да го направи, Джо Байдън ще успее и да запази доверието на американския народ до края на мандата си".

Интервюто на Тоня Димитрова с Ричард Кремър в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.
ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна