Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Герган Ценов: Големите явления в изкуството не подлежат на категоризация като съвременно и старомодно

Снимка: m.helikon.bg

Големите явления в изкуството не подлежат на категоризация като съвременно и старомодно - това, което ги прави действително валидни и значими, е че те не подлежат на фактора време. Достоевски, Толстой, Тургенев и цялата руска класика, заедно със западноевропейската класика, която е еднакво значима за мен, това се вижда и от книгата ми нещо, което остава в традицията ни и в съзнанието ни като библия като едно знание което се пренася от векове на векове, коментира пред БНР Герган Ценов - композитор, диригент, общественик, а вече и автор на сборник с разкази „Накрая авторът умира“, който живее в САЩ.

„В книгата, която съм написал, съм се опитал да претворя едно комплексно съдържание, което да може да бъде оценено от хора на различно ниво“, сподели Ценов.

"Аз мисля, че независимо от нещата, които се разразиха, Америка доказа, че е една демократична държава, защото повечето от хората видяха изключително корумпираната недържавническа политика на Доналд Тръмп през последните четири години и това ги накара да мислят, че това е краят на американската демокрация. Но реално това, което стана в деня на изборите за Сенат и президент на САЩ бе, че Америка каза твърдо и решително "не" на популисткия режим на Доналд Тръмп и в резултат, на което в момента президентът е демократ, Сенатът е демократически и Долната камара е на демократите".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени