Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва реставрация на часовниковата кула в Дупница

Часовниковата кула, Дупница
Снимка: Кирил Фалин

Започва отлаганата от близо 5 години реставрация на Градската часовникова кула в Дупница. Финансирането е по Трансграничната програма България-Северна Македония с община Крива паланка и е на стойност около 460 000 евро

Часовниковата кула в Дупница е един от символите на града. Построена е през 1782 г. С трапецовидна форма с дължина на страната от 5,5 м и височина над 17 м.

Часовниковият механизъм на кулата вероятно е изработен от български майстори и се състои от четири циферблата, но поради лошата поддръжка спира да работи още през 1939 г. Кулата и часовникът са реставрирани през 1979 г. по случай 1300 г. от основаването на Българската държава. Последните години часовникът спря и не отмерва времето.

Предвижда се  механизмът да бъде заменен с нов, а старият да се запази в самата кула като музеен експонат. Освен това са заложени и дейности за привеждане на кулата и пространството около нея във вид, позволяващ тя да бъде посещавана от граждани и гости на града като туристическа атракция. 

Кулата ще бъде укрепена и възстановена и отвътре, като ще бъдат подменени и компрометираните участъци на циферблата.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.