Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Прием по седем нови професии са заявили училищата във Великотърновско

Поглед към Царевец
Снимка: Здравка Маслянкова

Прием по седем нови професии са заявили за следващата учебна година училищата в област Велико Търново. Те са свързани с информационните технологии, търговията, транспорта, селското стопанство и хранителната промишленост.

По настояване на търговските вериги Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново ще развива нова специалност „Търговия“.

Паралелка „Телекомуникационни системи“ е поискала за утвърждаване Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“.

Гимназията в Сухиндол разкрива специалността „Експлоатация на автомобилния транспорт“.

Полевъди за селското стопанство ще се обучават в аграрната гимназия в село Камен, а гимназията в Стражица обявява паралелка „Производство на месо, месни продукти и риба“.

Природо-математическата гимназия във Велико Търново и Техническият университет в София са с иновативна задача от просветния министър.

„Ще се заложат нови дисциплини – дигитално предприемачество, киберсигурност и изкуствен интелект“, обясни заместник-директорът на ПМГ Николай Цонев за новата специалност „Системно програмиране“. 

Седмата нова специалност е „Кетъринг“ в гимназията по хранителни технологии в Горна Оряховица.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.