Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските инвеститори се надяват “облигационното парти“ да продължи

| обновено на 16.01.21 в 19:33
Снимка: архив

Европейските инвеститори се надяват централните банки да продължат изкупуването на облигации като стимул за икономиките, пише “Блумбърг“.

Анализът е посветен на политическата криза в две от ключовите за еврозоната икономики – италианската и нидерландската.

„Дано облигационното парти” продължи – това е надеждата на европейските инвеститори, след като правителството на Марк Рюте подаде оставка в Нидерландия, а кабинетът на Матео Ренци изгуби мнозинството си в Италия и в страната все по-усилено се говори за предсрочни избори през лятото, пише в анализа на „Блумбърг”.

Политическата криза винаги се отразява на цената на държавния дълг.

Спредът в доходността на италианските и германските облигации се увеличи до нивата си от юни, а това е сигурен сигнал за повишения риск.

Облигациите на Нидерландия „издържаха” оставката на Рюте, коментират анализаторите и допълват, че стимулиращата програма на Европейската централна банка не би трябвало да позволи твърде голямо разширяване на спредовете.

Колкото по-скъпи са дълговите облигации на една държава, толкова по-трудно става за нея да обслужва задълженията си. Предлаганата по-висока доходност (спрямо германските облигации, считани за барометър/бенчмарк) за инвеститорите е сигурен сигнала за сериозни трусове в съответната държава.

И преди кризата с коронавируса, Италия имаше сериозни дългови проблеми, а след настъпването на пандемията задлъжняването във всички държави започна да се покачва с по-високи темпове, тъй като това е единственият начин за правителствата да си осигурят ресурс за справяне с кризата с Covid-19.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени