Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мисията на музиката в историята на Българското национално радио

Снимка: БГНЕС

Месец януари минава под знака на годишнина за Българското национално радио - с Наредба закон за радиото, одобрена с указ от Цар Борис III на 25 януари 1935 г. радиоразпръскването у нас става държавно. Тази дата се приема за рожден ден на БНР. По този повод в предаването "Сценична треска" на програма "Хоризонт" гостува Антоанета Радославова, която дълги години работи като музикален редактор и журналист в областта на класическата музика в Радиото. Тя е и автор на книга, посветена на музиката в програмата на Българското радио в периода 1930-1944 година и разказа за някои от етапите в развитието на Радиото.

"Важните задачи в моето изследване са много, защото то продължи дълги години - десетина. Исках да откроя водещите личности, които създават програмата на Радиото, тези, които са първи в радиоефира, сътрудниците им, които никак не са малко. Това са стотици хора, както от столицата, така и от извънстоличните градове - сътрудничели на Радиото. Сред тях са изявени музиканти, композитори, диригенти, изпълнители и музиковеди - най-различни хора с висок творчески потенциал. И, разбира се, да откроя първите състави в програмата на Държавното радио. Първите пробни предавания са били изключително трудни и рисковани, но Радиото се прави в онези далечни времена - през 30-те години, от непрофесионалисти, но изключителни патриоти и ентусиасти - хора, които са искали България да се присъедини към радиоефира, нашият глас да стане един от общия радиохор, ние да заемем своето равностойно място сред останалите европейски държави."

Още за историята на музиката в програмите на БНР чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.