Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Действащият президент на Уганда печели нов мандат

Снимка: БГНЕС

Избирателната комисия на Уганда обяви действащия президент на страната Йовери Кагута Мусевени за победител на изборите от 14 януари за държавен глава, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Мусевени е подкрепен от 58,64% от гласоподавателите, уточни Ройтерс.

След обработката на бюлетините Мусевени, който управлява страната от 35 години, е получил 5,85 милиона от гласовете. За конкурента му, лидера на опозицията Боби Уайн, са гласували 3,48 милиона избиратели.

Уайн отново заяви, че вотът е манипулиран и призова гражданите да не приемат резултатите от изборите, отбелязва Ройтерс.

Основните претенденти за президентския пост бяха Мусевени и Уайн. Предизборната кампания бе белязана от арести и размирици с десетки жертви. В средата на ноември най-малко 54 души бяха убити от полицията в сблъсъци, предизвикани от поредното арестуване на Уайн. От 2018 г. той бе задържан на няколко пъти.

Уайн, бивш певец, популярен сред градската младеж в страната, обеща да сподели с останалия свят какви нарушения е имало на изборите, щом бъде възстановен достъпът до интернет в Уганда.

Още от вторник потребителите в тази африканска страна нямат достъп до социалните мрежи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени