Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 800 г. от създаването на Ивановския скален манастир "Св. Архангел Михаил"

Ивановските скални църкви
Снимка: БГНЕС

800 години от създаването на Ивановския скален манастир "Св. Архангел Михаил" ще отбележим тази година. Годишнината е особено важна и ще ни бъде припомнена с различни събития. 

Целият комплекс от църкви и манастири, с които е известно Русенското Поломие, започва своя духовен живот преди 800 години. Негов основател е монахът Йоаким станал по-късно първия български патриарх. С какви факти разполагат историците и кой е монахът Йоаким, разказва Евгени Георгиев от Регионалния музей в Русе.


Тъй като основаването на манастира е било дело на духовник, който става патриарх и е канонизиран за светец, Православната църква и нейните архиереи ще поставят началото на честванията. Това ще се случи утре - на 18 януари, когато митрополитите на Русе негово високопреосвещенство владиката Наум и на Търново - дядо Григорий ще отслужат архиерейски литургии. През годината обаче предстоят и светски събития, посветени на монаха Йоаким.

И още нещо - ще бъдат издадени две марки, посветени на годишнината, които ще бъдат представени от "Български пощи" в подножието на манастира през лятото.

Ивановските скални църкви са най-посещаваният обект на Историческия музей в Русе. В тази българска Кападокия може да се види богатството на скалните църкви, на стенописите им в Комнинов и Палеологов стил, със запазени три ктиторски портрета на царските фамилии на Средновековна България, което доказва, че тази лавра е била царска и е обгрижвана някога богато от владетелите.

За всички събития, свързани с 800-та годишнина, ще ви разказваме през цялата година, тъй като Българското национално радио е част от Инициативния комитет, организирал честванията.

Целия репортаж на Ася Пенчева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени