Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премахват тревата от плажната ивица в парк „Росенец“

| обновено на 17.01.21 в 14:37
Снимка: Даниела Костадинова

В бургаския парк „Росенец“ се проведе акция по премахване на тревата от плажната ивица до лятното имение, свързвано с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Инициативата бе на Организацията за закрила на българските граждани. Тя е провокирана от внесената жалба в Административния съд срещу решението на Службата по геодезия, картография и кадастър да промени статута на терена от земеделска земя в плаж.

С кирки и лопати близо 30 души премахваха райграса, който е поникнал по дължината на цялата ивица.

„Опитваме се да облагородим този хубав плаж“;

„Тука сме да почистим пясъка от тази според нас изкуствено засадена трева. Тъй като в момента това е обозначено като земеделска земя, а сега с тази трева, ако остане още малко така, няма да има пясък, всичко ще бъде тревна площ и ще го заграбят по-лесно“;

„Защото най-вероятно се защитават интересите на един олигарх – да заграби поредното парче българска земя“, казаха участници в акцията.

Очаква се Бургаският административен съд да се произнесе по жалбата, с която се оспорва вписването на крайбрежната ивица като плаж, за да придобие статута на изключителна държавна собственост. 

В продължение на 6 години, след началото на строителните дейности в района, плажа беше ограден и недостъпен за хората.

Активисти сигнализираха преди дни, че плажът е замаскиран като тревна площ и че е внесена жалба в Административния съд срещу решението на Службата по геодезия в Бургас да впише ивицата като плаж.

В жалбата до съда проектантът на т.нар. "Догансарай" арх. Калин Тихолов оспорва решението за вписване в кадастъра на ивицата до имота като плаж. Според Организацията за закрила на българските граждани обаче райграсът на ивицата е изкуствено засаден, за да покаже, че основата на терена не е пясък, а почва. 

"Очакваме между 20 и 30 човека да се съберем. Целта на мероприятието е да изкореним и изчистим тази трева, израснала в пясъка, тъй като според мнението на експерт, тази трева е изкуствено засадена там във връзка с това, че в момента се водят дела тази плажна ивица да бъде въведена в специализираните карти като такава, защото тя все още съществува като земеделска земя", каза по-рано Бисер Русимов от организаторите на акцията. 

Отпадъците ще бъдат събрани в чували и изхвърлени от организаторите.

Плажните ивици в страната са изключителна държавна собственост.  Доскоро в кадастъра територията беше определяна като земеделска земя. 

Миналото лято от Министерството на туризма задействаха процедура по изменение на статута, за да може да се издаде акт за държавна собственост.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени