Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна 13-ото издание на кинофестивала „София Менар“

София Менар
Снимка: Афиш - личен архив

В края на тази седмица започна 13-ото издание на кинофестивала „София Менар“. Над 30 премиерни заглавия ще бъдат показани изцяло онлайн до края на януари. Филмите са от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка и са наистина истории, които няма къде другаде да гледате.  

Традиционно  „София Менар“ акцентира върху новото иранско кино, като тази година ще бъдат показани за първи път 13 от най-награждаваните ирански заглавия от последните две години. Сред тях е „Шест метра и половина“ на Саид Рустаи с големите звезди Пейман Моади („Раздяла“,  „Търговският пътник“) и Навид Мохамадзаде („Лантури“, „Стадо без пастир“). Лентата „Шест метра и половина“ е отличена с награди за най-добър режисьор и най-добър актьор (Навид Мохамадзаде) от Международния филмов фестивал в Токио, и най-добър филм – от Цюрих. Има награди от фестивали в Техеран, Венеция, Чикаго, Белград, разказва Здравко Григоров от сдружение „Позор“.

Филми от Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, Египет, Мароко, Алжир и дори от Камерун са включени в това 13-то издание на фестивала. 

Лентата от Камерун е със заглавие „Дневникът на рибаря“ и разказва историята на Ека, която иска да учи, но в селото ѝ не е прието момичетата да ходят на училище. Ека тайно посещава уроците, но скоро баща ѝ Соломон разбира, че дъщеря му е тръгнала по пътя на покойната си майка. Хората в селото вярват, че майката на Ека е починала, защото е била образована. Соломон ще направи всичко, за да не допусне момичето му да продължи да учи и дори ще я омъжи насила.  

Филмите от програмата са достъпни онлайн на една от големите стрийминг платформи. 3 филма са на цена от 10 лева, за 10 филма ще платите 20 лева, а пълен пакет за всички ленти струва 30.

Репортаж на Светослава Кузманова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!