Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Световен ден на религиите

Днес е Световният ден на религиите, учреден да е всяка трета неделя на януари от Организацията на обединените нации в средата на миналия век. Инициативата приканва духовните общности към единение и взаимно зачитане, тъй като всички съществуващи религии по света имат единна същност.

Вековното съперничество между религиите и съвременните конфликти не бива да замъгляват общите традиции и универсални ценности, смятат столичани:

„Всъщност сме толкова еднакви хора, независимо от цвета на кожата, религията. Имаме общо помежду си и ако се обединим можем да творим добро“.

„Моето поколение е с доста по-отворено съзнание и не лепваме веднага етикета на хората, с които общуваме, особено пък на тема религия. Това в повечето случаи дори не е тема за обсъждане“.

Младите хора отправят призив - да живеем в общество, чиито основи са единството и милосърдието, а не да оставаме подвластни на стереотипното мислене и клишета:

„Други характеристики  на човека влияят много повече върху моето решение дали да общувам с него или не, отколкото дали изповядва моята религия или изповядва нечия друга“;

„Мюсюлмани, будисти, католици, а дори и атеисти, комуникирам с всеки от тях без проблеми по един и същи начин“;

„Единственото, което ни свързва е това, че сме хора“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.