Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР започна подготовка по организиране на парламентарния вот в чужбина

Снимка: mfa.bg

Министерството на външните работи вече започна подготовка по организирането на парламентарните избори в чужбина, съобщават от пресцентъра на ведомството. Целта е да се гарантира правото на вот на максимално много наши сънародници в чужбина.

Външната министърка Екатерина Захариева е създала работна група, а ръководителите на задграничните ни мисии вече са получили указания да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори и за разкриване на секции, както и да изпратят незабавно отговорите на съответните държави в МВнР, което ще информира за тях Централната избирателна комисия и обществеността.

Работната група в МВнР получи задача да изготви проект на бюджет за провеждането на изборите в чужбина. Той трябва да предвиди необходимите средства за дезинфекция и защита на здравето на гласоподавателите и на членовете на изборните комисии, средства за командировка за изпращаните от България членове на секционни комисии, съобразени с изискванията на някои държави за задължителен ПСР тест и/или карантина, както и обезпечаване с материали, които да гарантират стриктното прилагане на санитарния протокол, който предстои да бъде въведен от Министерството на здравеопазването.

На сайта на МВнР е разкрита рубрика „Избори“, където ще се публикува важна информация, свързана с гласуването в чужбина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна