Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Болярово искат укрепване на дигата на река Поповска

Снимка: Даниела Костова

За незабавно укрепване на дигата на река Поповска и почистване на коритото, настояват от община Болярово в писмо до областния управител на Ямбол. При проливните дъждове в село Попово бяха наводнени дворове, мазета и приземни етажи на 13 къщи, информира кореспондентът ни Даниела Костова.

Интензивните валежи от началото на седмицата са довели до компрометиране на дигата и разлив на река Поповска, като под вода са останали 30 дворни места, а в 13 къщи са водата е заляла мазета и сутерени, евакуирани са и трима души от село Попово, уточни кметът на община Болярово Христо Христов.

За трети път се случва от 2015-та- януари, 2016- 1 февруари и сега 2021- пак месец януари. Реката и дигата са основно държавна собственост, алармирали сме своевременно. 

Според областния управител Димитър Иванов решение на проблема има.

Един от вариантите, които предлагат и напоителни системи, е да се надгради тази дига, за да не връща през това съпътстващо дере и да залива тази част от селото, в която са къщите. 

За финансиране на дейностите ще се търсят средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна