Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна масовата ваксинация в Гърция, от утре отварят моловете

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От утре в Гърция отварят моловете и всички търговски обекти, които бяха затворени повече от два месеца заради наложената строга карантина. В същото време в страната започна масовото ваксиниране срещу коронавируса на възрастните хора.

Успешно започна масовата ваксинация в Гърция, съобщават от министерството на здравеопазването. Приоритет имат възрастните хора над 85 години, които масово се имунизират срещу Covid-19. За малките острови, където няма болници изпратиха военни екипи с лекари, които ваксинират възрастните.

Забавянето на доставките на ваксината във всички европейски страни няма да се отрази на плана за поставяне на втората доза в Гърция, гарантира здравният министър.

Осигурени са за Гърция 25 милиона ваксини, заяви в парламента премиерът Кириакос Мицотакис.

Поради подобрена епидемиологична обстановка правителството взе решение от утре да отворят търговските магазини и моловете. След 83 дни на пълна карантина магазините се подготвят да приемат клиенти от утре, като предлагат стоки на сезонно намаление. Броят на клиентите се определя от квадратурата на търговската площ.

Запазват се голяма част от мерките, като вечерен час, забрана за напускане на района по местоживеене, изпращане на телефонно съобщение за причината за излизане от дома.

Властите в Гърция предупреждават, че ако се увеличи рязко броят на заразените отново ще се въведе национална карантина.

Очаква се съдът да се произнесе по жалбата, с която се оспорва вписването на крайбрежната ивица като плаж, за да придобие статута на изключителна държавна собственост. 

В продължение на 6 години, след началото на строителните дейности в района, плажа беше ограден и недостъпен за хората.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна