Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев присъства на епископското ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев

Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъстваха в Римокатолическата катедрала „Св. Йосиф“ в София
Снимка: БГНЕС

Светата литургия и церемонията по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев се състоя в катедрала „Св. Йосиф“ в София.

Помощник-епископът Румен Станев е учил богословие в Рим и е служил 21 години в град Раковски. Той е назначен от папа Франциск за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия от Римския обред с постоянно седалище в столицата: "Приемете Евангелието и проповядвайте Божието слово".

Държавният глава Румен Радев и председателят на парламента Цвета Караянчева бяха сред гостите на церемонията.

В Римокатолическата катедрала „Св. Йосиф“ в София се състоя церемония по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев.

Представители на церемонията изпратиха Православната, Арменската църква, мюсюлманското, еврейското и протестантското вероизповедание, а монсеньор Румен Станев каза:

"Като чух вестта, че искат да ме направят епископ, аз също се изпълних със страх. Приех, защото всеки ден се моля да бъде не моята воля, а Божията воля. Бог да ви благослови".

Ива Михайлова - говорител на Междуритуалната епископска конференция на Католическата църква в България, обясни важността на церемонията:

"Такова събитие не се е случвало в България от 1988-ма година и за нас днес е един голям празник, голяма благодат за католиците в България. Надяваме се това наше щастие и радост да се разпространи и сред другите хора, с които ние искаме да живеем в мир и в диалог".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна