Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старт на масовата имунизация се очаква през април

Нова пратка ваксини на „Пфайзер/Бионтех“ пристигна в София

| обновено на 18.01.21 в 13:55
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посрещна на летище София новата пратка от 18 720 дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“.
Снимка: БТА

Още 18 720 дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“ пристигнаха минути след 7:00 часа тази сутрин на летище София.

Това е поредната пратка с ваксини, след като първите 9750 дози, които бяха достатъчни за ваксинирането на около 5 хил. души, беше доставена на 26 декември миналата година.

На следващия ден започна имунизацията на медиците на първа линия, която продължава и до днес като част от първата фаза на ваксинационния план. Днес стартира втората фаза на имунизацията.

След като компанията производител съобщи за забавяне на ваксини срещу Covid-19 в Европа, днес пристигат малко повече от половината от очакваните 35 хиляди дози. От компанията производител посочват, че забавянето на количества от ваксината е временно, а ускорени доставки ще стартират в седмицата от 15 февруари.

От летището след приемането на ваксините те ще бъдат разпределени до всички средищни центрове на РЗИ, където ваксината може да бъде съхранявана.

Само тази доставка на ваксини на „Пфайзер/Бионтех“ е съкратена, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който посрещна  пратката.

Полученото количество ваксини на „Пфайзер/Бионтех“ е малко повече от половината от очакваното количество от 35 000 дози, като само тази доставка е с по-малък брой дози. Следващата доставка ще бъде през февруари, а с доставката през март ще има увеличение на ваксините по-голямо от предварително договорените количества, посочи главният държавен здравен инспектор.

Идеята на фирмата производител е с реконструкция и допълване на капацитета, да могат да задоволяват нуждите на страните с още по-големи доставки. По-малкият брой ваксини ще забави процеса с около седмица. Втората половина на февруари, март месец ние ще получим компенсацията с по-големи от вече договорените доставки, допълни Кунчев.


Някои от областите са приключили с ваксинирането първа фаза, за тези, на които е поставена първата доза от ваксината, е запазено количество за втората ваксинация.

„Има достатъчно заделени дози за реимунизация на лицата, на които им е поставена първата ваксина. За всички тях ваксината е налице и правим нови имунизации, само когато сме сигурни, че втората доза е налице“.

След март, особено април, мисля, че ще може да започнем имунизацията на всички желаещи, каза още той и подчерта, че в някои области вече се приключи първият етап на ваксинация, каза Ангел Кунчев. 

Той посочи кога ще започне масовото ваксиниране:

„При тези темпове и при одобряване и на нови ваксини, защото вие знаете, че ние имаме поръчани, предвидени са много големи количества и от „Джонсън и Джонсън“, и от „Кюрвак“, и от другите производители. В пролетния сезон след март особено април, където скачат доставките с пъти, мисля, че ще можем да започнем имунизирането на всички желаещи“. 

По думите му списъците на желаещите трябва да се прави не по-рано от две-три седмици преди ваксинацията.

Следващата седмица се очаква в страната ни да пристигнат около 4000 дози и от ваксината на „Модерна“, а в началото на февруари - още 35 000 ваксини на „Пфайзер/Бионтех“. 

Според изпълнителният директор на изпълнителната дирекция по лекарствата Богдан Кирилов има само 19 случая на реакции след ваксината. Те не са сериозни и са описани в кратката характеристика, каза той.

Кирилов посочи, какви ще са следващите ваксини:

„Очакваме следващата седмица от „Модерна“ количествата около 4000. След което, в началото на месец февруари очакваме 35 000 от „Пфайзер“, в средата на месец февруари също ще има следваща доставка на „Пфайзер“. Като информацията, която имаме до момента е, че тази, която ще бъде в средата на февруари ще компенсира и половината количества, които не получаваме днес", каза Богдан Кирилов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени