Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ален Паунов - създател на образователната платформа TeachMe:

Учителите бяха оставени сами да се учат как да преподават дистанционно

Снимка: Веселина Киричева

Всяка дисциплина може да се учи онлайн, но много по-сложно е това при предмети като рисуването, физическото възпитание, но пък и технологиите се развиват много бързо и това е само в полза за обучението“, посочи в „Преди всички“ Ален Паунов - създател на образователната платформа TeachMe. Тя прави безплатни обучения за учители как да преподават ефективно в онлайн среда, как да задържат вниманието на учениците, как да си подготвят материала, за да се възприема по-лесно в онлайн среда.

„Аз вярвам, че ще има пропуски в знанията на децата от дистанционното обучение, но това не е заради формата на обучение, а заради слабата подготовка за това обучение сред преподавателския състав. Още повече, при това обучение учителят не може да контролира учениците – не знае те какво правят, докато тече часът.

Много е важно учителят да мотивира ученика, да запали децата по материята – това е ролята на учителя“, поясни още Паунов.

БГНЕС

„Липсата на знания относно методиката за преподаване на онлайн обучението ще е основната причина за по-лошите знания сред учениците, всичко стана бързо. И всъщност всички учители бяха оставени да се учат самостоятелно за онлайн преподаване – самостоятелна форма на обучение, а това е много по-различно преподаване.

Сега в нашата платформа са се регистрирали над 800 човека, 700 души ще се учат чрез нея – най-пълна е вечерната група през седмицата. Курсът е в три групи. Преимуществено са по-възрастните учители“, разказа експертът.

„Има много интересни платформи за онлайн преподаване по рисуване и електроника - това са практически дисциплини. Трябва да има много камери при тяхното преподаване. При физкултурата е по-особено - там присъствената форма е важна“. 

Ален Паунов съветва учителите да „влизат“ в дистанционния час 10 минути по-рано, да накарат децата да са с включени камери, да разговарят малко с тях, да бъдат приятели с тях, за да ги предразположат, защото тази форма на обучение има и психологически аспект.

Още по темата в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени