Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навални: Зная, че съм прав

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Популярният руски опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални беше задържан снощи на московското летище „Шереметиево“ при завръщането си от Германия, където се лекуваше от предполагаемо отравяне с нервнопаралитичното вещество „Новичок“.

Стотици привърженици на Навални го очакваха на московското летище „Внуково“, където трябваше да кацне самолетът на авиокомпанията „Победа“ от Берлин.

Повече от 50 души бяха задържани от полицията, сред които и юристът на „Фонда за борба с корупцията“ Любов Собол. В последния момент самолетът беше пренасочен към друг столичен аеропорт – „Шереметиево“, където се приземи със закъснение.

Малко преди да премине паспортния контрол Навални заяви пред журналистите, които пътуваха с него, че не се страхува от нищо. 

„Ще изляза и ще си отида вкъщи, защото зная, че съм прав. Зная, че всички наказателни дела срещу мен за изфабрикувани. Не само правдата е на моя страна, но и съдът. Искат да ме вкарат в затвора заради дело, по което имаше решение на Европейският съд в моя полза“.

На гишето за паспортен контрол Навални беше задържан под предлог, че е нарушил условията на изпитателния си срок, наложен с присъда от 2014 година. Предстои съдът да му определи мярка за неотклонение.

„Задържането на Алексей Навални е неприемливо“, написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той призова руските власти незабавно да го освободят. Същият призив отправи и върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел като подчерта, че политизирането на правосъдието е неприемливо.

И САЩ осъдиха категорично арестуването на опозиционера с изявление на държавния секретар Майк Помпейо.

Реакции срещу задържането имаше и от страна на Франция, Балтийските и други европейски държави, както и от екипа на бъдещия американски президент Джо Байдън.

На страницата си във Фейсбук говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посъветва чуждите коментатори на въпроса с Навални да уважават международното право и да се заемат с проблемите в собствените си страни.

Съюзник на Навални написа в Туитър, че той е задържан в полицейски участък близо до летището. 

Алексей Навални със съпругата си Юлия на летище Шереметиево

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени