Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Китайската икономика нарасна с 2,3% през пандемичната 2020 година

Ускоряване на икономическия растеж до 6,5% през последното тримесечие

Растежът на икономиката на Китай се ускори силно в края на изминалата година с 6,5%, като в рамките на цялата извънредно тежка за света пандемична 2020г. БВП нарасна с 2,3%.

Китайският брутен вътрешен продукт се повиши през четвъртото тримесечие на отминалата година със 2,6% спрямо третото тримесечие, когато нарасна с 2,7%, показват данни на Националното статистическо бюро на азиатска държава.

Този поредно повишение допринесе за ускоряване на китайската икономическа експанзия в края на 2020 г., като растежът на БВП през периода октомври - декември се ускори до 6,5% на годишна база (спрямо последното тримесечие на 2019г.), след като през третото тримесечие се повиши с 4,9%, а през второто с 3,2%, следвайки срива с цели 6,8% в началото на миналата година (първо икономическо свиване от 1992 г. насам, от когато датират тези статистически данни). Осредните очаквания на анализатори и икономисти бяха за малко по-скромен растеж от около 6,1% през четвъртото тримесечие на изминалата година.

Графика на тримесечния БВП г./г.

В рамките на цялата 2020 г. БВП на Китай се повиши с 2,3% спрямо година по-рано, отчита Националното статистическо бюро на азиатска държава. Въпреки че това е най-слабата експанзия от поне 40 години насам, данни потвърждават, че Китай вероятно ще се окаже единствена водеща световна икономика, която успя да избегне спад през изминалата много трудна година, когато целият свят се мъчеше да ограничи коронавирусната пандемия.

Втората по големина икономика в света изненада мнозина със скоростта на възстановяването си от коронавирусния шок, особено на фона на напрегнатите отношения между САЩ и Китай по отношение на двустранната търговия и на други фронтове.

Предприетите извънредно строги ограничители мерки в началото на миналата година позволиха на Пекин да овладее до голяма степен огнището на Covid-19 много по-бързо от повечето държави по света. В същото време правителствената стимулираща политика и местната промишленост, която засили производството, за да доставя стоки в засегнатите от пандемията страни по целия свят, помогнаха допълнително за силното икономически възстановяване на Китай през втората половина на 2020 г.

Китайската национална статистика представи и последните важни икономически показатели за декември 2020 г.

Индустриалното производство нарасна през декември със 7,3% на годишна база след повишение със 7,0% през ноември, отбелязвайки най-силен растеж от март 2019г. Това представлява подобрение за девети пореден месец, след като през първите три месеца на миналата годината производството претърпя срив от 13,5% по време на разгара на коронавирусната епидемия в Китай.

За цялата 2020 г. индустриалното производство нарасна с 4,6%, което обаче представлява известно отслабване след растеж от 5% през първите единадесет месеца.


Продажбите на дребно през декември пък нараснаха с 4,6% на годишна база (след повишение с 5,0% през ноември), но в рамките на цялата изминала година се свиха с 3,9% спрямо 2019 г. след понижение с 4,8% през първите единадесет месеца. Това представлява пръв спад на търговията на дребно в Китай в рамките на година от далечната 1968 г. насам.

Дълготрайните бизнес инвестиции през периода януари - декември 2020 г. се увеличиха с 2,9% спрямо година по-рано и след повишение с 2,6% през първите единадесет месеца на изминалата година. Бизнес инвестициите само в частния сектор скочиха през септември с 12% спрямо година по-рано, отбелязвайки най-силен растеж от близо година и половина насам.

Безработица в Китай, което от много години се задържаше около 5%, се стабилизира през декември за втори пореден месец на ниво о 5,2%.

Въпреки силните данни Китай все още е изправен пред много предизвикателства, не на последно място напрежението между Пекин и Вашингтон и как ще се развият те при новата администрация на президента Джо Байдън. Освен това нарастващите разходи за труд, застаряващото население и скорошният скок на кредитните просрочия добавят към рисковете за икономика, която продължава да се опитва да намали огромните си дългове.

Възможното по-бързо забавяне на растежа на кредитите също може да се окаже като проблем за китайската икономическа експанзия. Народната банка на Китай е готова да запази референтния си лихвен процент по кредитите непроменен през следващите месеци, като същевременно обаче започне да провежда политика на стабилно забавяне на кредитната експанзия през 2021 г., твърдят източници на агенция Ройтерс.

Някои анализатори също така предупреждават, че неотдавнашното възраждане на случаите на Covid-19 в североизточната част на страната пък може да повлияе негативно на бизнес активността и на потреблението в навечерието на предстоящото през следващия месец празнуване на Китайската лунна нова година.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени