Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Хора, пътища, автомобили“ - първото предаване на живо на програма „Хоризонт“

Снимка: Ани Петрова

„Хора, пътища, автомобили“ е първото предаване на живо на програма „Хоризонт“ и на Българското национално радио. 

Започва да се излъчва преди 50 години. То е първото блоково, магазинно, тематично предаване на радиото. Голямата популярност и дълголетие се дължат на факта, че разглежда проблемите на шофьорите на леките и на товарни автомобили, на международните превозвачи, както и на компаниите, които превозват хора и товари. Екипът на „Хора, пътища, автомобили“ се старае да дава най-точната и актуална информация за трафика, промените в Закона за движение по пътищата, полезни съвети за пътуващите зад граница българи. 

Има за цел да намери отговорите на въпроси, поставени от слушателите, по наболели проблеми като безопасността на движението по пътищата, застраховките, пътните данъци и винетната и тол система, качеството на курсовете за обучение на шофьори, купуването на шофьорските книжки.  


В предаването специално място заема сервизната информация, както и съвети на специалистите за поддръжката на автомобилите през зимата или през лятото.

Едни от най-емблематичните имена в автомобилния и мотоциклетния спорт са давали съвети на слушателите ни за безопасно шофиране. Сред тях са легенди като Георги Янакиев – дългогодишен председател на СБА и на БФАС, както и най-великият български автомобилен пилот Илия Чубриков.

Чудесната музика, която винаги са подбирали много професионално музикалните редактори - Дина Стоянова (цели 17 години), след нея Диана Попова, Ирена Гъделева и сега Веселин Димитров е другата отличителна черта.

Не трябва да се забравя, че за успеха през годините редом с репортерите много голям принос имат и кореспондентите на БНР от цялата страна.

Добрата им работа стана причина наши слушатели да напишат и стихотворения. Разпознаваеми за слушателите са гласовете предаването от Добруджа - Гинка Димитрова, от Северозападна България – Тотка Нинова, от Югозападна България - Иван Лазов.

БГНЕС
„Хора, пътища, автомобили“ е единственото предаване, в което рубрика имаше и наш колега шофьор - „Жоро шофьоро“ с автор колоритният Георги Грудев. 

Предаването с право може да се гордее с още нещо – за него е „работил“ лично премиерът Бойко Борисов, който като кмет на София се включи в една от кампаниите по пътна безопасност, на които БНР беше медиен партньор.

Предаването стана част и от кампанията на Хоризонт „Нужни сте ни живи – да спрем войната по пътищата“. Инициативата беше подкрепена от редица известни българи. 

Разбира се, предаването не може без своите водещи - емблематични фигури са Светослав Шапкаров, Красимир Костов и Светослав Костов. Както и Димитър Спиридонов, най-дългогодишният водещ на „Хора, пътища, автомобили“. И до днес екипът споделя неговите виждания, че ако с информацията, коментарите, репортажите бъде предотвратена дори само една катастрофа или бъде спасен поне един човешки живот, това е показател за добре свършена работа
Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна