Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският национален костюм в картините-уроци по етнография

„Момиче с гергини“ от Владимир Димитров – Майстора
Снимка: archives.bnr.bg

„Всяка жена прави сама своите носии, престилки, черги и прочее. И естествено, за да се хареса на хорото, тя трябва да се отличава от другата. И затова са толкова различни нашите носии, защото те не трябва да се повтарят. Всяка мома трябва да изглежда по-добра от другата, като се хване на хорото, за да я харесат момците. Затова не само всяко село се отличава от съседното село по това какви носии прави, но и всяка къща е различна от съседната къща“, споделя художничката Надежда Кутева, дъщеря на известния композитор и диригент Филип Кутев. За нея традициите около българския народен костюм крият една съвършена естетика, която се усъвършенства през вековете.

Летен концерт на хора на ансамбъл „Филип Кутев“ в двора на Националната галерия, в който всички певици са били облечени в различни и наситени с цветове, орнаметники и символи носии, провокира желание за запознанството с българския народен костюм. За едно вглеждане в творчеството на редица живописци, включени в експозицията на Националната галерия в „Квадрат 500“, в което централна тема е традиционният ни бит. Художници като Иван Мърквичка, Антон Митов, Иван Ангелов, Никола Образописов, Владимир Димитров - Майстора, Стоян Венев и Димитър Казаков - Нерон.

„Това, което рисуват тези български художници в този период, то не е някаква специална насоченост към етнографията, те просто рисуват бита, защото до средата на 50-те години бит, етнография, фолклор – това просто е едно цяло, животът е едно цяло“, допълва още Надежда Кутева. След разговора, посветен на мястото на българския национален костюм в емблематичните живописни творби, които можем да открием в колекцията на Националната галерия, тя разказа за картините-уроци по етнография и в ефира на „Време и половина“.

„Те могат да служат като урок по етнография. Специално това, което рисува Мърквичка с тази съвършена, реалистична негова школа. И не само това, той бива наречен от тогава вече зараждащата се критика „чех по рождение, българин по мисли, стремежи и идеали“. Тоест, той влага не само своята виртуозност и умението си да рисува, но той влага и нещо, като че ли е по-българин от българите в това, което рисува“, твърди художничката.

За дълбоката символика, която можем да открием в традиционните български народни носии, за развитието и обогатяването им в емблематичните живописни произведения, които имат сериозен документален смисъл, Надежда Кутева разказва в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна