Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветните залези говорят за замърсяване на въздуха

Снимка: БТА

„Справочникът ще е полезен за всички, които боравят с темите за замърсяването на въздуха, защото често се борави с грешни термини по тази тематика“. Това посочи в предаването „Хоризонт до обед“ доц. Елена Христова за новия справочник на замърсяването на въздуха на Националния институт по метрология и хидрология и Асоциация за развитие на София. Достъпен е на български и на английски език.

Авторите - доц. д-р Емилия Георгиева, доц. д-р Татяна Спасова, доц. д-р Елена Христова (НИМХ) и Севдалина Войнова (Асоциация за развитие на София), обобщават кои фактори влияят върху нивата на различни замърсители в атмосферата и как неблагоприятният им ефект може да бъде премахнат или ограничен, за да се подобри качеството на въздуха в градовете в краткосрочен и в дългосрочен план.


„В справочника са заложени връзките между метеорологичните условия и нивата на замърсителите в градските райони, стандартите на качество, заложени от ЕК и СЗО. Също и последиците от замърсяването, също различните видове източници на замърсявания по градове, също и извършването на мониторинга на въздуха в София, като фокусът е върху ситуацията в столицата“, поясни специалистът.

Елена Христова каза още, че всъщност цветните залези говорят за замърсяване на въздуха. А вятърът издухва замърсяванията, сега в тези студени дни въздухът беше доста чист, коментира специалистът. 

„Въздухът е чист след всеки дъжд. Тогава може да се проветрява в домовете, както и е по-подходящо на обяд да се отварят прозорците на помещенията през зимата“. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.