Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се Джанет Йелън да потвърди политиката на САЩ за пазарно определяни нива на долара

Очаква се Джанет Йелън, която беше избрана от новия президент Джо Байдън да поеме американското финансово министерство, да потвърди ангажимента на САЩ към пазарно определени валутни курсове, когато тя говори във вторник пред Сената, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Номинираната за министър на финансите Йелън ще даде ясно да се разбере по време на изслушването ѝ от Сената за потвърждаване на нейния пост, че Съединените щати не търсят по-слаб долар, съобщи финансовото издание, позовавайки се на служители от преходния кабинет на Байдън.

"Стойността на щатския долар и на другите валути трябва да се определя от пазарите. Пазарите се приспособяват, за да отразяват вариациите в икономическите резултати и като цяло улесняват корекциите в глобалната икономика", ще каже Джанет Йелен, ако бъде попитана за доларовата политика на новата администрация на Белия дом, посочват източниците на "Уолстрийт джърнъл".

Очаква се тя да заяви, че САЩ не търсят по-слаба валута, за да получат конкурентно предимство. "Трябва обаче да се противопоставим на опитите на други държави да го правят".

Политиката, очертана от Йелън, ще бъде завръщане към "традиционната поза" на администрацията, след като републиканският президент Доналд Тръмп в продължение на години се противопоставяше на силата на долара, заявявайки, че тя дава на други държави конкурентно предимство.

"Мисля, че доларът и финансовите пазари ще бъдат по-малко фокусирани от гледна точка на вербалната реторика на министъра на финансите, като основният акцент ще бъде прилагането на политики по отношение на фискалните облекчения", коментира за Ройтерс анализаторът Мох Сиог от Bank of Singapore.

Доларът опита отскок спрямо останалите основни валути през последните седмици, след като през миналата година претърпя най-голямата си годишна загуба от 2017 г. насам.

Очаква се Йелън, която беше и ръководител на Федералния резерв на САЩ от 2014 до 2018 г., да получи потвърждение от Сената за новия ѝ пост и вероятно ще бъде една от първите номинации за кабинета на Джо Байдън, която ще бъдат потвърдена.

Междувременно щатският долар поскъпва към 4-седмичен връх спрямо останалите водещи валути на фона на негативното представяне в понеделник на пазарите на акции в Европа и в Азия, което засилва интереса към зелените пари като "валута-убежище".

Индексът на долара спрямо другите шест водещи валути се повишава към 90,94 пункта, достигайки най-високо ниво от 21-ви декември 2020 г., след като в началото на януари падна до многогодишно дъно от 89,21 пункта - най-ниско ниво от април 2018 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!