Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Росанка Венелинова: Няма статистика в МВР, а ще има централен регистър за актовете на насилие

Снимка: БГНЕС

"Толкова години няма статистика в МВР и в медицинските служби, а ще има централен регистър за актовете на насилие и данните на пострадалите лица. Учудва ме какво може да значи това", каза д-р Росанка Венелинова, изпълнителен директор на фондация „Център Надя“. Според нея това е стъпка към влизане в личното пространство на тези хора, но подчерта, че не става дума за досег до лични данни. Коментарът ѝ е във връзка с нови мерки за защита при домашно насилие, предложени от Министерството на правосъдиетоЗаконопроектът е публикуван за обществено обсъждане и мотивиран с ескалиране на проявите на домашно насилие по време пандемията от коронавируса.

По думите ѝ решаването на проблема със закон е формално, а трябва да има работа, свързана с домашното възпитание, работа с децата в училище, за да може да се обхване следващото поколение, което да има по-цивилизовани и по-културни отношения:

"Не бива да обвиняваме постоянно държавните структури, има случаи на неподкрепяне от самата семейна среда на лицето, което е пострадало, както беше при случая в Сандански преди месеци", обясни тя.

Д-р Венелинова подчерта като добри решения в законопроекта увеличаването срока за молба за защита от домашно насилие от 1 месец на 3 до 6 месеца, както и по-бързото съдебно производство:

"Има и добри моменти в това предложение, но е двояко създаването на една комисия (Национална комисия за превенция и защита от домашното насилие, ръководена от вицепремиер, която да осъществява държавната политика по превенция и защита от домашното насилие - б.р.) - доколко и как ще се подобри ситуацията с този проблем в страната. Не е лесно така да се изкорени. Имаме да извървяваме още дълъг път".

По думите ѝ този регистър може да изиграе обратен ефект:

"След подаване на сигнал и търсене на помощ от жертвите, обикновено ескалира насилието след това. ... Случаят на насилие в семейството обикновено се задълбочава, понякога се получават по-сериозни актове на насилие, след като е потърсена помощ на едно или друго място. Надали това ще уреди проблема".

Д-р Венелинова посочи, че е добро решение работата с извършители на насилие да не е препоръчителна, а задължителна:

"Извършителите на насилие имат сериозни проблеми и с тях не трябва да се работи само като наказателна мярка, а да може да им се помогне в този проблем. Променяйки поведенческите модели, да намалее домашното насилие".

Интервюто на Снежана Иванова с д-р Росанка Венелинова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени