Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Богданов: Важно е да спрем замърсяването по река Искър

Снимка: БГНЕС

Вече трети ден се извършват дейностите по почистване на водното огледало до стената на ВЕЦ “Прокопаник” в река Искър от натрупаните боклуци, чиято площ бе около 12 дка. От тази сутрин е осигурена допълнителна техника, за да не се допуска прекъсване, докато товарните автомобили извозват извадените боклуци до регионалното депо “Костинброд”. Това заяви пред Радио София зам. - кметът на Своге Илия Богданов пред Радио София.Работи се при добра организация, въпреки че условията никак не са леки, тъй като температурите са много ниски.

Основната цел е да не се допусне част от боклука да премине през съоръженията на ВЕЦ-а, за да не бъде замърсено коритото на реката към Своге и по-нататък по течението на север, подчерта Богданов и добави:. 

"Пороите на 11 и 12 януари, които причиниха наводнения в Софийското поле, насъбраха всички отпадъци от деретата на Софийското поле. По-голямата част от боклуците са плод на несъзнателната човешка дейност. Трябва да се работи в няколко направления, като преди всичко това е промяната на съзнанието, заедно с това системата за контрол и санкции, а не по-малко важен фактор е политиката на превенция, При наличие на съоръжения като водно-електрически централи, преди тях, по течението на реката, би трябвало д има преградни филтри за събиране на отпадъци." 

Чуйте интервюто на Данаил Конов с Илия Богданов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна