Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Милчева: Тези избори ще са голямо предизвикателство и ще създадат големи проблеми

Разговорът за изборите - фокусиране в организацията, а не в съдържанието

Доц. Албена Танева: На избори поемаме ангажимент към следващ период, а не решаваме проблеми на предишен

Снимка: Ани Петрова

"Датата не е важна, по-важна е спецификата на предизборната кампания и липсата на основната тема, която не се дискутира в нея, а това са проектите в Националния план за възстановяване от Covid-19". Това коментира пред БНР журналистката Емилия Милчева и припомни, че по този план и по многогодишната финансова рамка България получава толкова пари, колкото досега не е получавала през 13-годишното си членство в ЕС - за 2021-2027 г. ще получи малко над 29 млрд. евро.

Според нея настоящият парламент може да одобри Националния план по-рано и да го изпрати, така че "никоя от политическите сили да не си е казала съществената дума":

"Това е план, който ще се изпълнява от следващото правителство и първите 10% от плащанията по него ще дойдат още през лятото - говорим за суми от порядъка от над 500 млн. евро. Това е най-големият фонд, който ЕС ще разпределя". 

Емилия Милчева

В предаването "Нещо повече" журналистката коментира специфичната кампания в пандемични условия, която ще се води преди парламентарните избори на 4 април:

"Заради пандемията ще бъде трудно да се събират хората на предизборни срещи на закрито. Това ще затрудни малките партии, които нямат достъп до медии или нямат собствени такива, както партията на Слави Трифонов. ... Колкото и да говорим за комуникация в социалните мрежи, нищо не може да замени срещата очи в очи с избирателите

По думите на Емилия Милчева времето до изборите е малко, за да може ЦИК да организира най-безопасно гласуването на карантинираните хора. 

Според нея тези избори ще са голямо предизвикателство и ще създадат големи проблеми.

Доц. д-р Албена Танева

Предстоящите избори и предхождащата ги кампания коментира пред БНР и доц. Албена Танева - политолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Според нея разговорът твърде много е отместен към формалното - организацията на вота, а много липсва съдържанието - какво избираме:

"При едни избори ние поемаме ангажимент към следващ период, а не решаваме проблеми на предишен".

По думите ѝ трябва да се насочи вниманието към програмите на партиите и хората в листите им:

"Неправилно е да се свежда разговорът до датата, това не е единственият въпрос. Трябва да се гледа как партиите излъчват своите кандидати, кои са тези лица". 

Доц. Танева подчерта, че въпросът кои лица кого довеждат в парламента е отговорност на всички избиратели и уточни, че в предизборния процес трябва да има спокойно и отговорно търсене от самите граждани:

"Да се води диалогът с гражданите през очакваните политики, а не през крясък, че ще е хубаво да бъде различно - ефектни популисти да обещаят кой знае какво, а после? Отговорността на самите граждани е много важна, за да може този диалог в предизборния процес да бъде пълноценен".

Интервютата на Георги Марков с Емилия Милчева и с доц. Албена Танева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени