Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязват 800-годишнината от създаването на Ивановския скален манастир

Ивановски скален манастир
Снимка: Областна администрация - Русе

С архиерейска литургия днес бе поставено началото на събитията, посветени на 800-та годишнина от създаването на Ивановския скален манастир "Св. Архангел Михаил" и паметта на неговия създател монахът Йоаким. 

Десетки миряни и духовници се събраха днес в Катедралния храм "Св. Троица" в Русе, за да почетат паметта на основателя на Търновската патриаршия Свети Йоаким I. Архиерейската литургия бе водена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, който в края на службата припомни житието на светия отец, станал по-късно български патриарх.

"На патриарх Йоаким се пада честта да възстанови чистото православие и неслучайно в някои от източниците в Средновековието Цариград Търнов е поставен наред с Рим, с Константинопол като един трети център не само на духовна просвета и култура, но и като трети център на православието". 

Ивановските скални църкви са обект от световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО и са част от огромен лавров комплекс, включващ десетки манастири и църкви в цялата долина на Поломието. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна