Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във футбола са похарчили по-малко пари за трансфери

Средствата, похарчени от клубовете по футбол по целия свят за трансфери през миналата година, са спаднали с 23,4 процента спрямо предходната година. Това показват данните на ФИФА, оповестени в понеделник. През 2020 година клубовете са похарчили общо 5,63 милиарда долара за нови играчи, докато през 2019 година сумата е била 7,35 милиарда, сочи докладът на световната централа. Това е най-ниската сума от 2016 година насам, когато бяха осъществени трансфери на обща стойност 4,6 милиарда долара. Освен това за първи път от десетилетие парите сделките с играчи са намалели спрямо предходните 12 месеца.

Не е изненада, че ограничената трансферна активност се дължи на кризата с коронавируса, отчитат от ФИФА. Няма изненада и във факта, че по-голямата част от разходите за трансфери идват от европейските клубове, макар голяма част от тях да са в затруднено финансово положение заради спирането на първенствата и провеждането на мачове пред празни трибуни.

Английските клубове отново оглавяват класацията на разходите с инвестирани 1,627 милиарда долара. Италия е на второ място със 731,5 милиона долара, а Испания, Германия и Франция са следващите.

Клубът с най-големи разходи в Европа през 2020 година е Челси, следван от Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Барселона и Ювентус. Най-големите суми за трансфери извън Европа са похарчени в Бразилия и САЩ. Испания пък е на върха в класацията за приходи, генерирани от трансфери, със 785,7 милиона долара.

Броят на общите сделки в световен мащаб, включително заеми и безплатни трансфери, също спада за първи път от десетилетие. През 2020 година са били извършени общо 17 077 сделки, докато през 2019 година те са били 18 047. Основната част от осъществените трансфери с парична стойност са за суми до 500 000 долара - общо 55,7 процента от всички такива сделки. Трансферите за над 5 милиона долара са само 1,3 процента от всички подписани договори и около 10 процента от тези с трансферни суми.

В женския футбол извършените сделки през 2020 година са 1 035, което представлява ръст с 23,7 процента спрямо 2019 година. 87,6 процента от всички сделки обаче са със свободен трансфер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!