Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ана Паула Закариаш: Има доста въпросителни около паспортите за ваксиниране

Снимка: БТА

Има доста въпросителни, които трябва да се обсъдят около паспортите за ваксиниране, заяви след днешния съвет "Общи въпроси" Ана Паула Закариаш, държавен секретар по европейските въпроси на Португалия, чиято страна председателства Съвета на Евросъюза.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви пред нидерландска телевизия, че не изключва тези паспорти да бъдат въведени и по този начин да се позволи свободно пътуване за ваксинираните:

"Мисля, че този дебат трябва да продължи, защото такъв паспорт може да е доказателство, че си ваксиниран. Но вторият въпрос е какво можете да направите с него. Има и въпроси как той ще бъде признат на ниво ЕС. Ще има ли дигитална платформа или не".

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович допълни, че се вземат необходимите мерки, за да не се третират по различен начин хората, които не могат да се ваксинират по здравословни причини или не желаят да го направят. Като друг дискусионен въпрос той открои обработката на личните данни, която, според него, трябва да се използва само за медицински цели.




 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!