Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският Сенат обсъжда вот на доверие на премиера Конте

| обновено на 19.01.21 в 18:48
Премиерът Джузепе Конте получи снощи доверие в долната камара на парламента.
Снимка: БТА

Италия може да остане без правителство, ако тази вечер премиерът Джузепе Конте не получи вот на доверие и от Сената в Рим, след като снощи оцеля при гласуване в долната камара на парламента.

В  Сената Конте би успял с обикновено мнозинство - достатъчно е  само с гласовете „за” да са повече от тези „против”. 

Че политическата криза е особена, показва броят на желаещите за изказване над 30 сенатори и многократните съвещания на дясната опозиция, отбелязва кореспондентът на БНР в Италия.

Пред Сената, както и в Долната камара, Конте посочи, че политическата криза е излишна, като подчерта, че „не може да се работи с този, който минира пътя на кабинета”, имайки предвид партията „Италия вива”, създадена от Матео Ренци.

Причината за кризата е, че Ренци изтегли двама свои министри от кабинета и не се съгласи, че Италия не се нуждае от средства от Европейския стабилизационен механизъм заради коронакризата.

Кабинетът на Конте одобри само планът с някои поправки, посочени от „Италия вива” по разпределянето на близо 210 милиарда евро, обещани от ЕС за възстановяване от пандемията.

Ренци обаче оттегли двамата си министри, въздържали се във вота. Той  държеше още Конте да отмени делегираните си правомощия за специалните служби – нещо, което премиерът заяви вчера в Камарата на депутатите, че ще направи.

Решаващият вот на Сената е по-късно тази вечер.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна