Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Дамян Дамянов: Безнаказаността на бракониерите е най-големият проблем

Снимка: БТА

След като горски инспектор преби бракониер и след десетки случаи на бити горски търсим отговор на въпроса кой има интерес от неконтролираните конфликти между горски и бракониери и защо държавата абдикира от проблема:

Проблемите са трупани от две десетилетия, това е балон, който ще гръмне“, това каза пред "Хоризонт" Владимир Димитров, бивш горски служител:

Има незаконна сеч, защото има социални проблеми – това са бедни хора, които няма с какво да се прехранват и отопляват – това са хора, принудени да крадат, безработни. Друг проблем е образованието – това са необразовани хора….От другата страна е, че системата не ги наказва – те няма с какво да платят, а актовете падат в съда. Имам усещането, че държавата умишлено ги оставя тези хора да оцеляват в гората, но гората в един момент ще свърши. Горските служители също трудно и без подкрепа се опитват да се справят – и те не знаят какво да предприемат. Не че са доволни от тази ситуация, но без работа не може, от друга страна има и отлив от качествени кадри, който може -  напуска системата“. 


„Нещата в общи линии са верни, но не съм съгласен, че държавата ги е оставила социално слаби хора в гората, както и че горските са оставени сами да се оправят с бракониерстването и кражбата на дърва“, коментари темата в „Преди всички“ инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно горско предприятие.

„Проблемите действително са сериозни и най-сериозният от тях е чувството за безнаказаност. Това трябва да бъде изчистено в нашата практика – държавата трябва да намери начин да накаже тези, които нарушават законите – когато има нарушение, нарушителят да си плати – макар и за малки количества, това е важно и като превенция и за опазване на гората“.

327 са системните нарушители според информация на Агенцията по горите и за тях не е имало последствия.

Освен това трябва да сме наясно, че тези хора - бракониерите, не ги режат дървата, за да се топлят, а за да ги продадат на хора с по-висок статус, така че не е точно така ситуацията – трябва активно да се работи в промяна на мисленето, че гората трябва да се пази. Работим и с всички правораздаващи органи, макар че ни е трудно“, поясни още инж. Дамянов.

Дамянов обаче коментира, че не подкрепя физическата саморазправа с нарушителите, защото дейността им е обществено полезна.

За миналата година са иззети над 20 превозни средства на бракониери - те отиват на съд, но съдът ги възстановява:

"Това трябва се прекрати! Мисля, че нещата ще влязат в нормален ред, защото все повече обществото започва да разбира, че гората трябва да се опазва". Това каза още експертът, признавайки, че институциите често си затварят очите за проблемите...  

В края на миналата година окончателно бяха одобрени промени в Закона за административните нарушения и наказания, които предвиждат като наказание полагане на обществено полезен труд на бракониери, но промените ще влязат в сила след една година.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!