Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Въчева, Хамбург: Българите зад граница са с нагласата да гласуват

Снимка: БГНЕС

Българската общност в чужбина ще участва активно в парламентарните избори у нас на 4 април - такива са впечатленията на Христина Въчева, която живее със семейството си в германския град Хамбург.

Христина ще гласува, защото смята, че гласът на българите зад граница е важен. Такава е нагласата и на други наши сънародници зад граница, твърди тя. Нагласите са за гласуване, за възможност нещата в България да се променят – изцяло, основно, законово“.

„На никой не му е безразлично как върви България, как протичат нещата там. Българите извън България участваха в протестите, които повече от три месеца бяха активни и начело на които стояха млади българи от чужбина“, казва сънародничката ни за предаването „Преди всички“.

Много от българите в чужбина смятат, че най-добре е гласуването да стане по пощата след предварителна регистрация и попълване на бюлетината, споделя Христина Въчева. 

Откакто е зад граница, самата тя вече е гласувала няколко пъти. Пояснява, че не всички българи могат да направят това, защото броят на изборните секции е малък и се чака с часове. 

Към трудностите сега се прибавят и въведените от германското правителство ограничения заради Covid-19. Едно от тях е забраната за пътуване на повече от 15 километра от населеното място. Затова според Христина трябва да се заимства моделът на други държави.

„В Германия, както и в Австрия отдавна съществува гласуване по пощата. Има го опитът, ние просто трябва да го следваме. В този момент на пандемия гласуването трябва да стане по пощата.“

Независимо от начина, по който ще се гласува зад граница, българите в Хамбург според Христина Въчева очакват от изборите „възстановяването на една правова и икономически силна държава“.

Тя самата не е изгубила надеждата за връщане на българите от чужбина в родината. Иска й се да вярва, че с гласа на всеки наш сънародник зад граница може да спре тази евакуация на българския народ по света“.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна