Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Пловдив започна изследването с антигенни тестове на учителите

| обновено на 19.01.21 в 17:07
7
Антигенни тестове в ЕГ "Пловдив"
Снимка: Радио Пловдив, Екатерина Костова

Пловдив е първият град в страната, в който започна изследване на учителите за COVID-19 с бързи антигенни тестове. За две седмици ще бъдат тествани 3 000 учители от общо 52 общински училища. Антигенните тестове са безплатни и доброволни за педагогическия персонал.

По около 35 учители на ден са разпределени в списъците за изследване за COVID-19 с антигенни тестове в ЕГ „Пловдив“. Това съобщи директорът на гимназията Николай Радев минути след като първи влезе в медицинския кабинет да се тества. 

„От 107  души сигурно над 100 ще бъдат тествани“, допусна директорът, тъй като тестовете са доброволни. Дали някой не е пожелал, ще стане ясно след два дни, допълни Радев. 

Според него, за да се изпълни целта на антигенните тестове, те би трябвало да се проведат в момент по-близък до връщане в присъствена форма в училище. „Това, което се говори, че на 4-ти някои от випуските ще тръгнат на училище, дотогава са повече от 2 седмици. Ако в момента има някой болен, но не му се е проявил, то дотогава вече няма да е заразен. Не знам защо се прави точно така“ – коментира Николай Радев, признавайки, че все пак, "някаква полза има".

За възобновяването на присъствената форма на обучение и учениците, и учителите са с разнопосочни мнения, допълни директорът. По предварителните данни, в гимназията досега 40 % от преподавателите са заявили, че искат да се ваксинират.

Днес антигенни тестове се провеждат и в ЕГ „Иван Вазов“. 

Репортажът по темата е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени