Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постдемокрация след кризите

„Постдемокрация след кризите“ на Колин Крауч е краят на един цикъл от книги, началото на който е поставено през 2003 г. с „Постдемокрация“. Там авторът твърди, че зад фасадата на силни институции в много от развитите общества демокрацията бива изпразвана от съдържание, при което главните ѝ мероприятия се превръщат в кухи ритуали, тъй като властта все повече преминава в ръцете на елитарни кръгове от богатите делови среди и към една все по-изолирана класа. 

В много отношения провокиращият аргумент на Крауч беше потвърден от събитията в последно време, които обаче разкриха някои слабости на първоначалната му теза и показаха, че положението днес е дори по-лошо. Глобалната финансова дерегулация, която беше най-голямата ценност за лобистите на богатия елит, ни донесе финансова криза и стимулира допълнително ксенофобски движения, които вече не признават първостепенното значение на обезпечаващи демокрацията институции като тази на правовата държава. Възходът на социалните медии е позволил на шепа много богати хора и институции да насочват целево огромен брой съобщения към различни групи от граждани, създавайки фалшивото впечатление за дебат, инсценирането на който всъщност се манипулира от малко на брой скрити източници. 

Колин Крауч прави оценка на последиците от тези и други тенденции за първоначалната си теза и твърди, че макар и в значителна степен тя да остава състоятелна, той е подценил ценността на институциите, които са от жизнена важност за поддържането на демократичния ред. Същевременно той се противопоставя на популистките предизвикателства, които привидно повтарят изложените в „Постдемокрация“ твърдения, но чиято песимистична носталгия е носител на антидемократична смес от омраза, отчуждаване и насилие. 

В началото Крауч разглежда постдемокрацията като критична фаза, но с шанс за подобрение. Сега смята, че това не е така. Той признава, че е подценил ролята на т.нар. „политизирана песимистична носталгия в обществото“, която генерира националистически движения... Крауч не счита, че ще има пряко завръщане към първоначалните правила, а ще има адаптация или изобретяване на нови механизми за демокрацията“. Това подчерта в предаването „12+3“ преводачът на „Постдемокрация след кризите“ Димитър Димитров. 

Колин Крауч е заслужил професор на Университета в Уоруик и чуждестранен научен член на Института за социални изследвания „Макс Планк“ в Кьолн. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна