Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правозащитници посетиха Навални в следствения арест „Матроска тишина“

Алексей Навални след произнасянето на съда, че остава в ареста.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски правозащитници посетиха опозиционера и основател на „Фонда за борба с корупцията“ Алексей Навални в следствения арест „Матроска тишина“ край Москва. Навални ще остане там до 15 февруари.

Алексей Навални е сам в триместна килия, където ще прекара под карантина следващите две седмици.

В килията има хладилник, електрически чайник, телевизор и топла вода, съобщи секретарят на Обществената наблюдателна комисия в Москва Алексей Мелников, който посети опозиционера.

По време на срещата Навални е благодарил за подкрепата и е споделил, че никой не упражнява върху него физически или морален тормоз.

Марина Литвинович от Обществената комисия разказа, че режимът в „Матроска тишина“ е много строг, контролира се всяко движение на задържания и понякога има проблеми с достъпа до медицинска помощ.

На 2 февруари съдът ще заседава по искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията условната присъда на опозиционера от 2014г. да бъде заменена с ефективна.

За днес пък е насрочено заседание по дело срещу Алексей Навални за причинени морални щети, заведено от близкия до Кремъл олигарх Евгений Пригожин. Искът е на стойност 10 милиона рубли или 135 хиляди долара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!