Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По течението на щетите от наводненията

Трябва превенция, не действия след събитията

Снимка: Кети Тренчева

Изпълнителната власт обеща в спешен ред да осигури средствата за преодоляване на щетите от последната водна стихия. И сигурно ще го направи, както обикновено, не навсякъде. Защото проблемите с наводненията и свлачищата не са отскоро. Както не са отскоро и проектните предложения на общините за справяне с бедствени ситуации. 

Банско беше на прага на бедствена ситуация не само заради високите води на река Места, която направи много поразии. Малките планински реки в няколко села също излязоха от коритото си, активираха се и свлачищни процеси. Местната власт обаче не калкулира моментните щети, а подготвя проекти за трайно решение на оголилите се критични участъци, споделя Стойчо Баненски, заместник-кмет на курортната община: 

„Проливните дъждове ни показаха много проблеми. Общината трябва да предприеме реални действия“. 

Водите на Места оголиха още един проблем - възстановените земи, които са били стари речни корита и строителство в опасна близост до реките, алармира Баненски: 

„Вдигне ли се нивото на Места, прилежащите територии ще бъдат заливани. Трябва дас е внимава с инфраструктурите край реките. За да се минимизират щети при една такава стихия, трябва превенция“. 

Общините по долното течение на трансграничната река Места пострадаха най-сериозно от водната стихия. Оказа се, че някои от проектите на община Гоце Делчев за укрепване на реки и свлачища стоят от години в държавните архиви, но и първи ще получат средства, за възстановяване на сегашните щети. Кметът на общината Владимир Москов: 

„В територията на общината има отнесени две диги на река Места. В годините е забравен контролът. За 15 години проблеми стават на едни и същи места. Напоителни системи трябва да си свършат работата... Трябва да се наблегне на превантивна работа, а не да се действа след събитията“. 

Експерти днес правят оглед напътя за крайградския парк Бачиново, който води и до зимния център Картала, заради свлачище, което от години е сериозна опасност. Какви мерки ще се предприемат, предстои да стане ясно.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени