Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid изследване с бързи антигенни тестове на педагозите в Шуменско и Пловдивско

| обновено на 19.01.21 в 17:01
Снимка: БГНЕС

Започва изследване за Covid-19 с бързи антигенни тестове на учителите и непедагогическия персонал в Шуменско. Това стана ясно на работна среща при областния управител проф. Стефан Желев.

Тестовете ще са безплатни и по желание. Екипи на РЗИ ще посетят всички общини по график и ще обучат на място медицинския персонал в училищата, който от своя страна ще изследва работещите в учебните заведения.

Кампанията трябва да приключи преди началото на втория учебен срок - четвърти февруари, когато се очаква да бъде частично възстановено присъственото обучение.

Около 2 300 души са учителите и непедагогическият персонал в училищата от Шуменска област.

В Пловдив и областта също започна изследването с антигенни тестове за Covid- 19 на учителите. Целта е тестовете да са първа стъпка към поетапното връщане на по-големите ученици в училищата.

В Езиковата гимназия в Пловдив по график ще бъдат тествани 35 преподаватели на ден. Първият направен тест в медицинския кабинет в училището беше на директора Николай Радев.

След 15-минутно изчакване стана ясно, че тестът му е отрицателен:

"Знам, че в момента има колеги, които поради обективни причини, примерно друго заболяване, няма да могат да дойдат, но те са двама или трима", коментира директорът.

Според Радев тестването е трябвало да се направи в момент, по-близък до връщането в присъствената форма на обучение в училище:

"Това, което се говори, че на 4-ти някои от випуските ще тръгнат на училище - дотогава са повече от две седмици. Ако в момента има някой болен, но не му се е проявило, той дотогава вече няма да е заразен".

Разнопосочни са мненията на учителите за подновяването на учебните занятия в класните стаи, коментира още Николай Радев.

В започналата кампания в Пловдивска област, която ще продължи и в следващите дни, ще бъдат обхванати над 190 училища.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени