Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стратегическият съвет към президента предлага промяна на управленския модел

Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Стратегическият съвет към президента предлага промяна на управленския модел. „Отговорно управление е невъзможно без участието на гражданите“, се посочва в проекта за Национален стратегически документ на България. Това е основният извод от продължилото няколко месеца обществено обсъждане на проекта, представен на три етапа от Стратегическия съвет.

На базата на официално отчетени тревожни тенденции, сред които висока смъртност, лош здравен статус, висока емиграция и задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието у нас, Стратегическият съвет към президента обобщава, че Националната програма за развитие на България 2020 не е осъществила приоритетите си, а заложените от правителството цели за 2030 година няма как да бъдат изпълнени при настоящия модел на управленско мислене и действие.

Политическото и властово статукво се превръщат в препятствие за дългосрочното развитие на страната, подчертава Стратегическият съвет. Необходими са гаранции, че всеки, получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност.

Ключова роля затова има съдебната власт. Там се наблюдават сериозни проблеми, които са сред основните причини за кризата на държавността у нас, пише още в проекта.

Според Стратегическия съвет промените в модела на управление трябва да бъдат подкрепени с конституционни и законови промени.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени