Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата транссексуална жена, която става висш федерален служител в САЩ

Д-р Рейчъл Ливайн
Снимка: Ройтерс

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън назначи във вторник Рейчъл Ливайн за свой помощник-министър на здравеопазването, съобщава "Ройтерс". В случай на одобрение от Сената Левайн ще бъде първият официален трансджендър, който ще служи като федерален служител.

В момента Рейчъл Левайн заема поста на здравен секретар на Пенсилвания и от началото на коронавирусната пандемия води този американски щат през кризата с общественото здраве, предизвикана от Covid-19.

"Д-р Рейчъл Ливайн ще осигури стабилно лидерство и основни познания, от които се нуждаем, за да прекараме хората през тази пандемия - независимо от техния пощенски код, раса, религия, сексуална ориентация, полова идентичност или увреждане - и ще отговори на обществените здравни нужди на страната ни в този критичен момент и след това", посочи Джо Байдън.

В изявление от преходният екип на Байдън се отбелязва, че д-р Ливайн е бил потвърждавана три пъти от контролирания от републиканците местен парламент на щата Пенсилвания и, ако бъде одобрена и от Сената на САЩ, тя ще бъде първият транссексуален федерален служител, потвърден от американските законодатели.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна