Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна стъпка към реализация на проекта за възстановяване на Княжевския лифт

Столична община е получила одобреното задание за изработване на специализиран устройствен план от Регионалната инспекция по околната среда и водите, което е поредна стъпка към реализация на проекта за възстановяване на Княжевския лифт.

Това заяви пред журналисти столичния кмет Йорданка Фандъкова.

От РИОСВ са потвърдили, че не е нужна промяна в плана за управление на Витоша и лифтът може да се възстанови в същото трасе, посочи Йорданка Фандъкова. Становището на РИОСВ се основава на становището на Агенцията по горите, в което се казва, че лифтът може да се възстанови в същото трасе.

Фандъкова уточни, че предстои собственикът на "Витоша ски" да получи информация за това.

След съгласуването с Агенцията по горите главният архитект на София ще може да внесе заданието за специализирания подробен устройствен план в Столичния общински съвет за гласуване.

Едновременно с това се работи и по втория вариант за възстановяване – като се използват местата на старите фундаменти. Това ще позволи реконструкцията да се случи по-бързо, каза още Йорданка Фандъкова

От Витоша ски" обаче недоумяват как за няколко месеца се променя становището за това нужна ли е промяна в плана за управление на Витоша, без да има промяна в законодателството. Модернизацията трябва да бъде съобразена с всички нормативни актове и закони, подчерта юристът на Витоша ски Петър Петров:

"За мен е странно. Преди 7 месеца казват: "Трябва да се измени планът за управление, за да се случи". Сега казват: "Не трябва да се измени планът, за да се случи".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени