Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков: Задържането на Навални е вътрешна работа на Русия

Москва няма да позволи да никого да се намесва, подчерта Песков

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия не възнамерява да се вслушва в призивите от чужбина за освобождаване на Алексей Навални, заяви днес в първи коментар след задържането на опозиционера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Дмитрий Песков спази традицията да не назовава Алексей Навални по име и вместо доскорошното „берлинският пациент“ използва по негов адрес „московския арестант“.

Песков категорично отхвърли твърденията, че президентът Путин се страхува от Навални:

„Доколкото става дума за гражданин на Руската федерация, то в дадения случай наличието на претенции към него във връзка с неизпълнението на законови правила няма никакво отношение към президента на Русия. А различните твърдения, че някой се бои от някого, са пълни глупости“. 

Песков заяви, че задържането на Навални е вътрешна работа на Русия и Москва няма да позволи да никого да се намесва в нея:

„Чуваме тези изявления, но в дадения случай не можем и не възнамеряваме да им обръщаме внимание“.

Песков каза още, че призивите на Навални към руснаците да излязат на улиците будят тревога, но добави, че Кремъл не се страхува от масови протести.

С решение на съда в град Химки Алексей Навални беше изпратен в следствения арест „Матроска тишина“ край Москва, където ще остане до 15 февруари.

На 2 февруари съдът ще заседава по искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията условната присъда на Навални от 2014 година да бъде заменена с ефективна. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени