Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия удължава частичния локдаун до 14 февруари

Ангела Меркел изглежда уморена след разговорите с ръководителите на германските провинции - 2 декември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел и регионалните премиери се споразумяха да удължат частичния локдаун, включва затваряне на магазини и училища, до 14 февруари като част от пакет от стъпки в опит за овладяване на коронавирусната пандемия.

Настоящият локдаун беше в сила до 31 януари.

Канцлерът заяви, че новият по-активен щам на коронавируса застрашава усилията на всички в страната да ограничат епидемията. Щамът се разпространява доста по-бързо сред децата.

Училищата в Германия ще останат затворени поне до средата на февруари, а фирмите се призовават да окуражат служителите си да работят от домовете си поне до средата на март.

"Сега е моментът да се вземат превантивни мерки срещу заплахата от този вирус", каза Меркел пред репортери след среща с премиерите на 16 федерални провинции в Германия.

През последните дни новите инфекции намаляват и натискът върху отделенията за интензивно лечение леко намалява, но вирусолозите са притеснени от възможното разпространение на по-инфекциозни варианти на вируса, посочват немските управляващи.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в страната се е увеличил с 11 369 до 2,05 милиона, показват данни от Института за инфекциозни болести "Робърт Кох", докато броят на жертвите е нараснал за последното денонощие с 989 до общо 47 622.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!