Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Николай Павлов: Ниските ценови нива на газа са подкрепа за битовия потребител и индустрията

Природният газ от Азербайджан ще влиза у нас по временен маршрут до 30 септември

| обновено на 20.01.21 в 09:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Има търсене на газ, особено в Азия и това оказа влияние върху цените. Цените започнаха значително да нарастват. Същевременно ние успяваме да задържим ниски ценови нива, от които да се възползва българският потребител“, коментира пред БНР изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

Цената у нас е по-ниска е с 15-20% от тази на европейските борси. „В тези условия - на значителен ръст на цените на европейските газови пазари, по-ниската цена от „Булгаргаз“ е пряка подкрепа за битовия потребител, за конкурентноспособността на българската индустрия“, допълни Павлов.

По-евтиният газ от Азербайджан е един от факторите за туширане на поскъпването на синьото гориво. 

Ниската цена идва от доставките от Азербайджан, които са факт от 31 декември 2020 година, както и от новия ценови механизъм по договора с „Газпром“. Това спомага „Булгаргаз“ да продава на по-ниски цени в сравнение с тези на европейските газови пазари“, каза Николай Павлов в предаването „Преди всички“.

Договорът на „Булгаргаз“ с Азербайджан е за 25 години по 1 милиард кубични метра на година.

Как този газ стига да страната ни? Липсващата българо-гръцка газова връзка, изграждана вече години наред, по която трябваше договорените количества газ от Азербайджан да влизат у нас, породи множество въпроси и спекулации.

Снимка: БГНЕС

След забавянето на интерконектора България – Гърция като основно трасе, в „Булгаргаз“ са проучили възможните алтернативни маршрути за доставка.

Единствената такава възможност за приемане на тези количества беше през газопреносната мрежа на гръцкия оператор“, уточни Николай Павлов.

През точката, която се използва, руският газ през българската територия влиза в Гърция.

На Кулата-Сидирокастро потокът на природен газ може да тече двупосочно: както в посока Гърция, така и в посока България. Управлението на тези физически потоци на газа, както и изпълнението на заявките на клиентите в двете посоки, се извършва от операторите на България и Гърция“, обясни Павлов и даде конкретен пример за съгласуването на физическите потоци от газ.

„Когато заявките за доставка в посока Гърция са например 100 единици, а в обратна посока са 20 единици, то тогава физическият поток е в посока Гърция. В България остават 20 единици от тези 100, а физически в Гърция влизат 80 единици газ.“

Николай Павлов  Снимка: БГНЕС

„Булгаргаз“ е договорил с доставчика от Азербайджан временно газът да бъде получаван на гръцка територия, като срокът за временния маршрут на доставка е от 31 декември миналата година до 30 септември на настоящата.

За този период „Булгаргаз“ ще получи газ в обем приблизителен на 225 милиона кубични метра, като само за първото тримесечие по-голямата част от тези количества ще бъдат доставени на българския пазар“, увери Павлов.

„Булгаргаз“ не би следвало да заплаща неустойки, заяви още изпълнителният директор на газовото дружество.

В момента абсолютно всички количества газ се пласират на пазара, обобщи Николай Павлов. „В момента „Булгаргаз“ продава количества, които са предназначени и за румънския пазар.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.